Pamporovo Foto: Shutterstock/Iasen Doltshinkov
Pamporovo Foto: Shutterstock/Iasen Doltshinkov

Bugarska u problemu – zimska sezona dovedena u pitanje

Podeli

Zimska sezona prestaje odmah ako se usvoji pripremljena zdravstvena naredba o zabrani ulaska stranih državljana iz zemalja EU koje su u crvenoj zoni, jasno poručuje Bugarsko udruženje hotela i restorana (BHRA).

"Pitamo se zašto postoji razlika između građana sa zelenim sertifikatom EU i ljudi koji su vakcinisani, često čak i sa 3-4 doze i/ili su uradili PCR test koji je negativan", rekao je Malin Bistrin, potpredsednik BHRA i predsednik Udruženja turističkog biznisa Bansko, koje je jedna od 36 regionalnih organizacija BHRA u zemlji.

Ako se naredba usvoji u ovoj restriktivnoj formi, samo će Bansko izgubiti skoro 35.000 rezervacija, objasnio je Bistrin. On je dodao da, osim toga, gubici neće biti samo finansijski, jer "nas stalna nepotrebna promena pravila čini neizvesnom destinacijom, a strani tur-operatori već odbijaju da organizuju čartere i odmore u bugarskim odmaralištima".

Skijanje u Bugarskoj skuplje ove godine

Nacrt naredbe utiče na velika tržišta našeg zimskog turizma, kao što su Srbija, Turska, Severna Makedonija i Izrael, objasnio je Bistrin. Naveo je da su već dobili protestno pismo turskih tur-operatora, jer njihov odmor počinje u petak.

"Imali smo mnogo rezervacija za narednih 7–10 dana od našeg južnog suseda. Na sličan način se pripremaju i naši partneri u Izraelu. Već imamo otkazivanja rezervacija i to je apsurdno jer stvara nejednakost između turista iz EU i van EU", istakao je Bistrin, koji se nada da će pomenuti nacrt naredbe biti izmenjen pre nego što bude usvojen i stupi na snagu.

Za mesec dana više od 100.000 turista u bugarskom skijalištu

On je naglasio da je članovima BHRA najvažnije zdravlje klijenata i zaposlenih, kao i da treba poštovati restriktivne mere i pojačati granične kontrole, ali smatra da nije u redu da su neki vakcinisani turisti važniji od drugih. Sve nove restriktivne mere nesumnjivo će uticati na rezultate poslovanja svih važnijih i perifernih sektora zimskog turizma, izjavio je član Upravnog odbora BHRA i izvršni direktor Pamporovo AD Marijan Beljakov.

On kaže da bi blizu 15.000 noćenja u Pamporovu moglo da bude odbijeno ako takav zdravstveni nalog stupi na snagu.

"Virus je već u Bugarskoj, ne poštuje granice, a takva mera zatvaranja granica za turiste određene nacionalnosti bi bila razumljiva samo ukoliko bismo bili potpuno bezbedno područje. Negativne posledice svake ovakve akcije moraju se sagledati iz svih mogućih uglova jer vidimo da se turizam prikazuje kao crna ovca pandemije i društva, a mi dajemo sve od sebe i uredno i redovno izmirujemo poreze, plate, socijalna sredstva", zaključio je Beljakov.

U ski-objekte bez zelenog sertifikata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 336 idi na stranu