Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Stručnjak o cenama na Kopaoniku: "Taj čaj od 360 dinara nije samo čaj" VIDEO

Podeli

Početkom svake sezone, bilo letnje ili zimske, osim provoda na popularnim turističkim destinacijama, u fokus dođu i neverovatne cene koje se na njima naplaćuju i za takve sitnice kao što je čaj. Kako kaže stručnjak za strategijski menadžment, radi se o ekskluzivnom ski-centru u kojem su cene dosta niže van sezone. Da bi bolje pojasnio situaciju, spomenuo je i da na trgu Svetog Marka u Veneciji espreso košta 20 evra, a "iza čoška" mogu da se nađu pristojnije cene.

Cene u ski-centrima svake sezone dođu u žižu interesovanja javnosti, jer su prema mišljenju većine, previsoke.

Tako se neretko skijaši vrate s pomalo gorkim ukusom u ustima, jer iako su uživali u omiljenim zimskim aktivnostima na snegu zbog kojih su i otišli na planinu, jedan od glavnih utisaka su visoke cene u ugostiteljskim objektima.

Dosta se proteklih dana pričalo o ceni famoznog čaja od 400 dinara na Kopaoniku, a čak se i na Reditu povela diskusija zašto je to tako te je jedan od korisnika ovog vebsajta ponudio svoje naučno objašnjenje.

Šta o ovom temi kaže stručnjak za strategijski menadžment profesor doktor Mihailo Rabrenović?

"Privredni razvoj je ubrzan. Ako pogledamo, početkom 20. veka se nije ni išlo u ski-centre. Onda se razvila putna infrastruktura i omogućilo se da se razvije turizam kao privredna grana. I da se razvijaju naši ski-centri. Dobro je da je Srbija prelepa zemlja koja ima te ski-centre u ponudi, za svakog ponešto", započeo je svoje izlaganje u jutarnjem programu TV Prva Rabrenović

Kako kaže, često posećuje Kopaonik i otkriva da je ponuda raznovrsna.

"Tamo imate čaj i za 130 dinara i 195 dinara", objašnjava Rabrenović, a o čaju od skoro 400 dinara kaže:

"Taj čaj od 360 dinara nije samo čaj. Treba ugrejati taj prelepi prostor, treba ga izgraditi, treba omogućiti tu infrastrukturu koja ga podiže cele godine, a znamo da u takvim centrima sezona, za razliku od Zlatibora, nije cele godine."

"Oni to što zarade, zarade u tom momentu. Ja ih ne branim, ali setimo se vremena a to nije bilo tako davno kada se za šolju čaja prodavala šećerana ili cementara i mislim da su ta vremena iza nas", rekao je Rabrenović.

Od čega zavisi cena?

"Zavisi od kategorije ugostiteljskog objekta, ako odete u hotel s pet zvezdica, onda je ta cena korigovana naviše, a ako odete u nešto što je vrlo pristojno, imate cene i od 195 dinara ili 130 dinara", kaže i dodaje da i u Beogradu zavisi u koji objekat odete i da cene variraju.

O navodima da noćenje na srpskoj planini košta i do 500 evra, Rabrenović kaže: "Zavisi od kategorije hotela."

Rabrenović ističe da je su cene definitivno produkt zakona ponude i tražnje i da uvek postoji izbor.

Na trgu u Veneciji espreso 20 evra

"Ja recimo volim da popijem na trgu Svetog Marka espreso. On tamo košta 20 evra, to je 2.400 dinara, kao šest ovih šoljica čaja. Ali niko nas ne tera. Već tamo iza ćoška, ne vidi se doduše katedrala, tamo imate za dva evra šoljicu espresa", kaže on.

"Ponuda je raznovrsna i za svakoga ima ponešto", zaključuje.

Na stazama su skuplje cene

"Jeste, ali to je zapravo ekskluzivni ski-centar i skijanje je sport koji košta", kaže Rabrenović i dodaje:

"Dobro je da postoji mogućnost da se skija i van sezone i kad su cene niže. Čaj može da se popije i 100 metara od staze."

Pogledajte više u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 336 idi na stranu