Ilustracija/Foto: Depositphotos/dell640
Ilustracija/Foto: Depositphotos/dell640

SZO apeluje: "Pažljivo proceniti rizike od okupljanja"

Podeli

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uputila je preporuku svim zemljama da obazrivo pristupe planiranjima za predstojeću sezonu zimskih odmora kako bi se predupredili otvoreni rizici od širenja koronavirusa zbog okupljanja većeg broja ljudi na malim prostorima u zimskim ski-centrima.

SZO je izbegla da pruži nekakve određene preporuke za vlade koje još nisu donele odluku da li da dozvole zimski turizam ove sezone, preneo je Rojters.

"Apelujemo na sve države da veoma, veoma pažljivo procene rizike od masovnih okupljanja u zimskim skijaškim centrima", poručio je ekspert za vanredne situacije SZO Majk Rajan.

Podsetimo, širenje koronavirusa po Austriji i drugim državama Evrope početkom godine krenuo je iz skijaškog mesta Išgl u Austriji, a mnogi su tada naveli da vlasti te države nisu dobro odgovorile na širenje zaraze.

Ilustracija/Foto: depositphotos/dell640
Ilustracija/Foto: depositphotos/dell640

Austrijske vlasti su mogle da obuzdaju širenje prvih slučajeva korona virusa u Evropi, utvrdila je zvanična istraga, čiji su rezultati objavljeni sredinom oktobra.

Slučajevi utvrđeni u dva popularna skijališta u martu ove godine doveli su do hiljada novih, a situaciju su pogoršala „značajno pogrešne procene“, navodi se u izveštaju.

Jedno od skijališta, Išgl, dovodi se u vezu sa slučajevima korona virusa u 45 zemalja, pošto su turisti iz različitih zemalja virus preneli u zemlje u kojima žive.

Ilustracija/Foto: deposit/Gorilla
Ilustracija/Foto: deposit/Gorilla

Istražitelji su rekli da su vlasti previše sporo zatvorile odmarališta u Išglu i obližnjem Sent Entonu, kada je postalo jasno da je do širenja virusa došlo.

Grupa skijaša sa Islanda prijavila je simptome Kovida 19 već 3. marta, a do 5. marta vlasti su bile svesne da je verovatno došlo do širenja korona virusa. Prvi slučaj zaraze od koronavirusa u skijaškom selu Išgl zabeležen je 7. marta kada je jedan barmen bio pozitivan na testu. Iz Austrijske agencije za javno zdravlje izjavili su da veruju da je bilo pozitivnih slučajeva u odmaralištu već od 5. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 336 idi na stranu