Foto: Depositphotos /  difughtt
Foto: Depositphotos / difughtt

Raj za skijaše: Mesta sa najboljim stazama za skijanje u Austriji

Podeli

Kada se zimska sezona polako primakne, skijaše počne polako da obuzima želja da odu na skijanje. Nažalost, većina strastvenih skijaša ove zime možda neće uspeti da ostvari te (ski) želje, usled aktuelne pandemije kovida 19. Dok sanjarimo i nadamo se da će se situacija sa virusom stabilizovati ili staviti pod (vakcina) kontrolu, osvrćemo se na najbolja skijališta koja postoje u Austriji.

St. Anton

Najpoznatije austrijsko skijalište deo je međusobno povezane skijaške regije Arlberg, koja se sastoji od nekoliko odmarališta povezanih sa preko 85 žičara i 300 kilometara staza. Nepotrebno je reći da je skijanje ovde sjajno, posebno za srednje i napredne skijaše. Opcije van staze su izvanredne, posebno ispod vrha Valuga (2812 metara). Ovo je i najbolje austrijsko odmaralište za freeride skijaše. Turisti ovde takođe hrle zbog modnih butika, širokog izbora hotela i pansiona, ali i dobrog zabavljanja, koje započinje u barovima na padinama, poput čuvenog Muservirta oko 16 sati, a nastavlja se u kasne sate u noćnim klubovima, piše Travelmagazine.

Leh

Iako je povezan sa Sv. Antonom u nizu uzbudljivih staza preko nekoliko planina, Leh ima sasvim drugačiju atmosferu, sa živahnim apres-skijem, a ne sa bučnim noćnim životom. On nudi sofisticirani glamur i zato se smatra najelitnijim austrijskim skijalištem. Ima izvrsne, luksuzne obroke u selu i na padinama.

Iznad svega, Leh je odmaralište za ozbiljne skijaše, zahvaljujući sjajnom snegu u prahu i (retkost u Austriji) heliskijanju. Možete skijati čitav dan i nikada ne proći istu stazu. Najpoznatije su one koje se nalaze na 22-kilometarskoj stazi Beli prsten, koja pruža spust sa 5500 metara, bez vraćanja unazad, a prolazi kroz veličanstvene pejzaže.

Kicbil (Kitzbuhel)

Ovo je odmaralište za malo starije skijaše koji žele da sede u krznenim kaputima na terasama kafića, kupuju u prilično pastelnom starom gradu i uživaju u otmenim velnes rizortima. Ipak, nemojte se zavaravati. Kicbil u tirolskim Alpima uživa u 200 snežnih dana i nekim od najboljih austrijskih skijaških sportova, uključujući čuvenu stazu Hanenkam, mesto za skijaške trke na svetskom prvenstvu. Može potrajati ceo dan skijanja od Hoolerbaka nazad do Kicbila, a da nikada dva puta ne koristite isti lift. Ukupno 54 žičare povezuju 180 kilometara kosina.

Dahstajn-Tauern

Na sat vremena od Salcburga na severu Štajerske sa fokusom na odmaralište Šladming, ovaj region je odlična opcija ispod radara za srednje i napredne skijaše zahvaljujući preko 100 žičara „prebačenih“ preko četiri planine sa 230 kilometara staza. Elitni skijaši treniraju ovde, a Rajteralmove crne staze pružaju veliki izazov. Velika nadmorska visina znači nepromenljivo pouzdane snežne uslove, mogućnost skijanja glečerom i neke uzbudljivo duge staze, poput Hochwurzena vrednog naleta od 7,7 kilometara. Hohvurcen je dobra porodična opcija, sa lakšim padinama, zabavnim parkom i odličnom stazom za sankanje. Vrh Dachstein na 2700 metara ima neke zapažene vidikovce sa staklenim dnom.

Serfaus-Fis-Ladis

Iako nisu dobro poznata na međunarodnom nivou, ova tri povezana sela na sat vremena od Inzbruka pružaju 180 kilometara staza za sve nivoe skijaške sposobnosti. Ona su ujedno i jedno od najboljih porodičnih odmarališta u Evropi, zahvaljujući sjajnim školama skijanja i dečjim klubovima. Tu su staze za tubing, odskočni dvorci, trke na sankanjima i staze kroz šumu. Deca od tri godine mogu se pridružiti uvodnim časovima skijanja, dok restorani nude dnevne sobe za druženje, igraonice i parking za kola. Sela su niskog profila, opuštena, a ni odrasli ne propuštaju zabavu zahvaljujući sjajnim restoranima, velnes sadržajima i iznenađujuće energičnom apres-skiju.

Olimpija ski-vorld

Ako želite da spojite sport sa kulturom, razmislite o boravku u Inzbruku, koji ima divan stari grad, dobre muzeje i baroknu palatu. Devet obližnjih i lako dostupnih skijaških regija udaljene su manje od sat vremena. Do jedne možete da dođete liftom direktno od centra grada.

Ona nudi kombinovanih 285 kilometara staza i nekih 80 žičara, kojima se pristupa putem iste skijaške propusnice i besplatnim autobusima od centra grada.

Dobro se pripremite: 7 stvari o skijanju na koje vas niko neće upozoriti

Većina staza je doduše je za početnike i srednjoškolce. Kuhtai i Ranger Kopfl imaju noćno skijanje, Akamer Lizum i Stubai Glacijer odlične objekte za snoubording i specijalne škole snouborda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 336 idi na stranu