Foto: RINA
Foto: RINA

Građevinsko čudo koje opstaje skoro 200 godina: Prkosi vremenu i modernim zgradama FOTO

Podeli

Grad smešten na obalama Ibra brojne posetioce privlači zbog svog velikog kulturno-istorijskog nasleđa.

Kraljevo ima mnogo toga da ponudi turistima, a među lokacijama u samom centru koji je već godinama na mapi stranih i domaćih gostiju, svakako je najstarija građevina Adžića kuća. Primer je folklorne arhitekture balkanskog stila iz prve polovine 19. veka i jedan od najstarijih objekata u nekadašnjem Karanovcu.

"Od 1974. godine ona je pod zaštitom države, pa je do današnjih dana sačuvala svoj prvobitni izgled, iako je stara skoro 200 godina. Izgradio ju je poznati kraljevački zemljoposednik, a kasnije prodao Mihailu Hadžialeksiću 1922. godine, koji je tada bio predsednik kraljevačke opštine. Bila je predviđena da se ruši zbog izgradnje nekadašnje zgrade Službe društvenog knjigovodstva, ali je sačuvana", kažu u Turističkoj organizaciji Kraljeva za Rinu.

Foto: RINA
Foto: RINA

Iako građena od osetljivog materijala, pravo je građevinsko čudo koje odoleva godinama. Tavanice su izgrađene od šašovaca, a podovi su daščani, dok je krovna konstrukcija pokrivena ćeramidom.

"Ova kuća je jedan od simbola našeg grada, otkad znam za sebe znam i za nju i zaista je pravo čudo kako je ona i dalje opstala ovde u samom centru grada. Okružena svim ostalim modernim zgradama, ona nas vraća u prošlost", kažu Kraljevčani.

Foto: RINA
Foto: RINA

Adžića kuća danas ima status spomenika kulture i u njoj je smeštena Povelja Biblioteke Kraljeva. Stecište je umetnosti poslednjih decenija i u toj kući stasavali su najvažniji srpski pisci našeg doba, poput Gorana Petrovića, Dejana Aleksića, Živorada Nedeljkovića i mnogih drugih.

Ispred ove najstarije kuće u Kraljevu posađena je vinova loza u znak prijateljstva između srpskog i slovenačkog naroda, odnosno pobratimskih gradova Kraljeva i Maribora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu