Foto: Shutterstock/Patryk Kosmider
Foto: Shutterstock/Patryk Kosmider

Japan zabranjuje posetiocima da uđu u okrug gejši

Podeli

Posetiocima okruga gejši Gion – jedne od najpopularnijih turističkih lokacija u Kjotu – biće zabranjen ulazak u živopisne uličice, jer vlasti u Japanu pokušavaju da se pozabave dramatičnim porastom turizma, preneo je Gardijan.

Stanovnici nekadašnjeg glavnog grada Japana pokušavali su da procene uticaj finansijskog podsticaja od povratka na veliki broj posetilaca pre pandemije i smanje preveliki broj turista, od kojih neki prave incidente i ponašaju se neprimereno.

Gijon, gde se tradicionalni geiko i maiko zabavljači mogu videti kako idu na večernje čajanke, često su na meti posetilaca koji ih slikaju i ignorišu upozorenje da treba da drže distancu i da se suzdrže od dodirivanja skupih ženskih kimona. Bilo je primedbi i da su ljudi nezakonito ulazili na privatne posed stanovnika tog mesta.

U decembru, veće stanovnika Gijona urgiralo je da gradska vlast preduzme mere protiv nekulturnih turista, žaleći se da njihov kraj nije "zabavni park". Zvaničnici Kjota su rekli da će zabrana ulaska u uske, privatne ulice Gijona stupiti na snagu sledećeg meseca, iako nije jasno kako će se sprovesti ta zabrana.

Prethodni pokušaji da se turisti nagovore da ne prilaze ženama i da ih ne slikaju, među kojima su bili znakovi upozorenja i kazne do 60 evra, nisu uspeli. Kjoto je bio glavni grad više od 1.000 godina, do 1868. godine, i nije jedina japanska lokacija koja se muči sa prevelikim brojem turista otkako su antikovid mere ukinute prošlog aprila. Najviše turista dolazi iz Južne Koreje, a onda iz kineskog regiona Tajvana i Kine, ističe novinska agencija Kjodo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu