Foto: Shutterstock/Georgios Tsichlis
Foto: Shutterstock/Georgios Tsichlis

Ovo ostrvo je grčka verzija Venecije FOTO

Podeli

Grčka ne prestaje da iznenađuje, uvek ima nešto novo da ponudi znatiželjnim turistima o čemu govori i ova mala oaza. Za Aitoliko kažu da izgleda baš kao i Venecija što je izgledala pre invazije turista i ogromnih kruzera.

Grad Aitoliko leži na ostrvu između dve lagune u zapadnoj Grčkoj. Ovo malo, gusto naseljeno ostrvo se nalazi usred mirne vode i povezano je sa kopnom mostovima dugim 30 metara.

Vodeni grad kako ga još nazivaju, nalazi se usred lagune Misolingi, započeo je kao kompleks brojnih malih ostrva koje bi lokalni ribari spajali malim drvenim mostićima, da bi Aitoliko tek 1972. godine svoj konačni oblik.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika infrastrukture ostrva Aitoliko je njegova široka mreža kanala. Zbog ovih kanala ostrvo je dobilo nadimak „Mala Venecija“ zbog sličnosti s poznatim kanalima u Veneciji. Kanali Aitoliko nisu samo estetski privlačni, već služe i važnoj svrsi. Pomažu u kontroli poplava tokom jake kiše i obezbeđuju stanište za razne ribe i ptice.

Foto: Shutterstock/Korpithas
Foto: Shutterstock/Korpithas

Šarmantni gradić ima oko 1.500 stanovnika, uske i slikovite uličice u kojima “žive” kuće dekorisane su šarenim cvećem, koje gradu daju neki poseban izgled. Među njima se nalaze i brojne taverne koje nude delikatese kao što su dimljeni ili slani avgotaraho, grčki kavijar, koji je širom sveta poznat po svom posebnom ukusu i kvalitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu