Foto: Shutterstock/Lukas Gojda
Foto: Shutterstock/Lukas Gojda

Tajni znakovi koji pokazuju da nešto nije u redu tokom leta avionom

Podeli

Sasvim je prirodno plašiti se letenja avionom, pogotovo kada osetite turbulencije. Međutim, turbulencije nisu problematične, stoga je dobro znati neke tajne znakove koji ukazuju na to da postoji problem tokom letenja avionom.

Nekadašnja stjuardesa podelila je nekoliko znakova koji ukazuju da nešto zapravo nije kako treba dok letite avionom. Međutim, pre nego što nastavite da čitate, važno je istaći da je avion najsigurnije prevozno sredstvo.

Vredi istaći da je putovanje komercijalnim avionom bilo sigurnije u 2023. godini nego prethodnih godina. Naime, u prošloj godini dogodile su se samo dve smrtonosne nesreće, dok je u 2022. godini bilo šest smrtonosnih nesreća.

Ipak, ako vas i dalje zanima koji su to znakovi upozorenja, nekadašnja stjuardesa Lisa Hjuz podelila je nekoliko situacija koje bi označile opasnost tokom leta.

Ponašanje posade

Pojačana aktivnost posade, uključujući čestu komunikaciju s kokpitom, može ukazivati na problem. To podrazumeva promene u tonu ili hitnosti u najavama iz kokpita ili osoblja iz kabine. Stoga, osluškujte posadu ili uputstva koja su sve jasnija i češća, jer bi to mogao biti znak upozorenja.

"Posada takođe može da pripremi opremu za hitne slučajeve ili uputi određene putnike, poput fizički sposobnih pojedinaca, da pomognu u potencijalnoj evakuaciji", rekla je Lisa Hjuz.

Fizički znakovi

Neuobičajeni zvukovi, vibracije ili promene u načinu letenja kao što su nagle promene visine, mogu ukazivati na mehaničke probleme. To mogu biti i promene u rasveti kabine, postavljanje maski s kiseonikom ili pokretanje protokola za hitne slučajeve.

Naglo sletanje

Odluka da se naglo sleti takođe je znak upozorenja. To su obično hitni medicinski slučajevi i ozbiljni zdravstveni problemi kod pojedinaca, ali mogu biti i neočekivani vremenski uslovi.

U retkim slučajevima, naglo sletanje može biti znak bezbednosnih pretnji kao što su pretnje bombama ili nepristojno ponašanje koje predstavlja rizik za sigurnost leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu