Foto: Shutterstock/Sergii Figurnyi
Foto: Shutterstock/Sergii Figurnyi

Mediteranska tradicija u Hrvatskoj koju vredi videti

Podeli

Na hrvatskoj dalmatinskoj obali postoji jedna tradicija duboko ukorenjena u tkivo svakodnevnog života. U pitanju nije samo potreba, tiramol je medij koji spaja komšije i prijatelje, okuplja ih kako bi se pretresle aktuelne teme.

Tiramol, reč koja opisuje kanap koji se koristi za sušenje opranog veša, predstavlja toplinu, život i daje jarke boje gradovima na obali u Hrvatskoj. To je više od običnog sredstva za sušenje odeće.

U Dalmaciji i na celom Mediteranu, posebno u mestima koje definišu uske uličice i spojene kuće, tiramol ne služi samo kao sredstvo za sušenje veša već i kao društveni medij. U pitanju je verovatno jedna od najstarijih društvenih mreža, linija koja spaja ljude i zbližava ih. To je jednostavna forma komunikacije, poseban i diskretan jezik koji se manifestuje kroz raspored odeće koja se suši.

Tiramol je ritual koji je nastao iz nužde. Za razliku od ostalih gradova sa prostranim terasama ili dvorištima, u malim mestima na obalama nema dovoljno prostora. Tako se vezivao kanap van prozora iznad ulica, na kome se sušio veš, kao jedino moguće rešenje. Preko odeće, kažu stari, mogao se steći uvid u domaćinstvo i njegove ukućane, pružajući neku vrstu uvida u njihove živote.

Ova tradicija je prilično dirljiva kod meštana, i dosta ljudi, posebno turista, ne može da pronađe tu lepotu i šarm. Pre nekoliko godina lokalne vlasti su u obalskim gradovima pokušale da zabrane tiramol, što je naišlo na oštru osudu stanovništva.

Tiramol prevazilazi tu osnovnu funkciju praktičnosti i postaje simbol zajedništva, tradicije i jednostavnih radosti života u primorskim gradićima u Hrvatskoj. To je podsetnik na neka jednostavna i važna vremena, svakodnevni ritual koji već vekovima spaja praktičnost i potrebu za toplim ljudskim dodirom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu