Ovo je najzelenije i najzdravije ostrvo sveta VIDEO

Podeli

Egejsko more je dom jednom malom ostrvu koje je svima pokazalo ne samo da je energetski samostalno već je prvo na svetu po tome što ne proizvodi ni gram otpada.

Tilos se nalazi u arhipelagu Dodekanez, u jugoistočnom delu Egejskog mora. Idilično i atraktivno, deluje na prvi pogled kao i sva druga divna grčka ostrva. Netaknuta priroda, tirkizno more i romantične luke samo su deo priče koju ostrvo pripoveda.

Najveća zanimljivost leži u činjenici da je Tilos za sada prvo i jedino ostrvo na svetu koje ne proizvodi otpad. Narod na Tilosu je oduvek bio napredan i humanistički nastrojen, uvek se prednost davala javnom zdravlju, ljudskim pravima i ekologiji.

Na ostrvu živi nešto manje od 800 stanovnika, i svi oni žive u nacionalnom parku sa neverovatnom bioraznolikošću. Upravo tu je pre nekoliko godina otvorena prva grčka hibridna elektrana na energiju vetra i sunca, što im je omogućilo da budu energetski potpuno samostalni.

 

To je stanovništvu dalo priliku da koristi električna vozila, pa je logično sledeći korak podrazumevao smanjivanje otpada. Tilos reciklira više od 80% otpada, što je najveća stopa recikliranja na svetu. Danas oni nemaju kante za smeće već Centar za kreativno recikliranje.

Politika bez otpada je privukla i ekološki osvešćene posetioce, stvorila nove ekonomske prilike vezane za primenu obnovljivih izvora energije. To je takođe pokrenulo eko-turizam i održivu poljoprivredu, što je podstaklo lokalnu ekonomiju.

Tilos je svetao primer toga kako se sve može ako se hoće. Samosvest i disciplina, kao i briga o zdravlju i okolini napravili su na ostrvu oazu u kojoj žive srećni i zadovoljni stanovnici. Oni su pre svega toga, zdravi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu