Foto: Shutterstock/Katerina Krasikova
Foto: Shutterstock/Katerina Krasikova

Ovo su najsnežniji gradovi Evrope

Podeli

Decembar, januar i februar su tradicionalno rezervisani za uživanje u snegu.

 

Prema statistikama, postoje određeni gradovi u Evropi u kojima snežna idila traje i duže, i snega ima iznenađujuće mnogo. Najsnežniji gradovi obično su oni koji se nalaze u blizini visokih planinskih lanaca ili su na veoma visokim geografskim širinama ,gde su zime izuzetno hladne.

Evo nekoliko primera gradova koji su poznati po velikim snežnim padavinama.

Talin, Estonija

Na prvom mestu na listi gradova sa najviše snega nalazi se Talin, sa bogatih 20,5 snežnih dana u decembru. Grad se nalazi na Uneskovoj listi kulturne baštine kao jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova u Evropi, i boravak zimi u njemu je nešto sasvim posebno.

Vilnjus, Litvanija

Na drugom mestu se nalazi Vilnjus, sa 18,5 snežnih dana mesečno. Glavni grad Litvanije je najpoznatiji po baroknoj arhitekturi i takođe se nalazi na Uneskovoj listi kulturne baštine.

Erfurt, Nemačka

Erfurt je na trećem mestu, sa 17,5 snežnih dana mesečno. U njemu živi oko 200.000 stanovnika, i ceo grad je kao iz bajke. Sve kuće su izgrađene u istom stilu, što još više pojačava čaroliju ovog gradića.

Turku, Finska

Turku je najstariji grad u zemlji, nalazi se na jugozapadnoj obali, a krase ga brojni dvorci koji potiču još iz 13. veka. On se nalazi na četvrtom mestu, sa 17 snežnih dana mesečno.

Helsinki, Finska

Na petom mestu nalazi se glavni grad Finske, sa 16,5 snežnih dana mesečno. Helsinki je poznat kao mesto u kome se Deda Mraz oseća kod kod kuće, grad koji turiste privlači svojim arhitektonskim lepotama, brojnim muzejima, izložbama i festivalima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu