Foto: Andrij Vatsyk/Shutterstock
Foto: Andrij Vatsyk/Shutterstock

Jedina evropska reka koja teče od zapada ka istoku: Sve zanimljivosti o Dunavu FOTO

Podeli

S obzirom na to da protiče i kroz nekoliko glavnih gradova Starog kontinenta, pa i kroz Beograd, Dunav se neretko pominje kao simbol pojedinih evropskih prestonica

Tek nešto više od deset posto ukupnog toka reke, koja je na evropskom tlu po dužini druga, protiče kroz našu zemlju.

Sa tokom dugim 2.850 kilometara, Dunav protiče kroz teritoriju još devet evropskih zemalja. Podno nemačke planine Švarcvald izvire ova moćna reka, a uliva se u Crno more.

Jedna od specifičnosti koja se vezuje za ovu evropsku reku jeste činjenica da Dunav, kako ističe “Vikipedija”, teče iz pravca zapada ka istoku, te je jedina velika reka na evropskom tlu kod koje je to slučaj.

S obzirom na to da protiče i kroz nekoliko glavnih gradova Starog kontinenta, pa i kroz Beograd, Dunav se neretko pominje kao simbol pojedinih evropskih prestonica.

Izuzev brojnih tvrđava koje se u blizini obala Dunava nalaze i to ne samo u našoj zemlji, na njegovim obalama nalaze se i druge atrakcije, pa se neretko Dunav pominje kao nemi čuvar istorije tog dela evropske teritorije.

Budući da, posebno u novije vreme turističke organizacije mnogih evropskih zemalja ostvaruju saradnju, to se turistima neretko nudi mogućnost da otkriju mnoge lepote Dunava u drugim evropskim zemljama, a ne samo u svojoj, navodi “Austrija.info”, ali i da upoznaju bogatu i dugu istoriju ove reke.

Poseta Beču i Budimpešti, ali i pogled na dolinu Vahau, moćne tvrđave na Dunavu i druge atrakcije, čini krstarenje Dunavom tako posebnim. Atrakcije na Dunavu u Austriji

Ako izuzmemo Beč, koji nudi i mnoge druge, često zanimljivije aktivnosti od krstarenja, poseta Lincu i uživanje u njegovoj lepoti sa Dunava, može biti poseban doživljaj. Posebno su zanimljivi muzeji u Lincu, među kojima se Muzej umetnosti “Lentos” svakako izdvaja, budući da su u ovom modernom zdanju izložena dela poznatih umetnika koji su stvarali tokom minula dva veka.

Foto: Mikhail Markovskiy/Shutterstock
Foto: Mikhail Markovskiy/Shutterstock

Na samom početku oblasti Vahau, koja je deo Liste svetske kulturne baštine UNESCO-a, nalazi se i benediktanska opatija Melk. Barokna crkva ove opatije posebno privlači pažnju posetilaca, kao i biblioteka, ali i sala izrađena od mermera, dok se u ovom zdanju nalazi i savremeni muzej, u kome se posetioci mogu bolje upoznati sa istorijom opatije.

Ostaci crkve opatije u Dirnštajnu još je jedan od atrakcija u blizini obala Dunava u Austriji i takođe se nalazi na području doline Vahau. Osim po tornju, izrađenom u kombinaciji elemenata plave i bele boje, po čemu se smatra jedinstvenim, ostaci nekadašnje opatije poznati su i po prikazu Isusovog života u čak 44 freske.

Ljubitelji umetnosti će sigurno uživati i u poseti gradiću Kremsu, koji je, pored ostalog, poznat i kao domaćin jedinstvenog muzeja, budući da se upravo u njemu nalazi jedini muzej na austrijskom tlu koji je posvećen karikaturi. Ništa manje neće biti oduševljeni ni oni turisti, koji su ljubitelji pića bogova, uzevši u obzir da se u Kremsu nalazi i muzej posvećen vinu, a turistima su na raspolaganju i organizovane vinske ture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu