Foto: Shutterstock/Andrei Armiagov
Foto: Shutterstock/Andrei Armiagov

Svemirska salata: Otkrivena tajna astronautske ishrane FOTO

Podeli

Kad se radi o svemirskim putovanjima, još nismo došli do tačke u kojoj astronauti provode godine daleko od Zemlje, putujući među zvezdama ili živeći na površini stranog sveta. Ako ikada poželimo da stignemo tamo, moraćemo da otkrijemo kako ti budući putnici mogu da sami proizvode hranu.

Prva faza studije koju je u decembru 2023. objavio časopis za nauku i tehnologiju hrane Američkog hemijskog društva nastala je kao kompjuterski napravljen model za održivu, obnovljivu ishranu astronauta. Studija je izdvojila nekoliko sastojaka koji čine svemirsku salatu, nakon čega je ona napravljena i poslužena astronautima.

Svemirska salata

Majka i ćerka prvi put zajedno lete u svemir: "Ostvarujemo san"

NASA poziva da pošaljete svoje ime u svemir putem ''Poruke u boci'' VIDEO

U početku istraživanja sve je ukazivalo na vegansku hranu, ne zbog njene vrednosti ili superiornosti u odnosu na drugu, već zbog ograničenih mogućnosti uzgajanja isključivo biljaka u svemiru. Životinje su veliki problem. Međutim, nekoliko prerađenih životinjskih sastojaka, poput konzervirane ribe i piletine, dodato je studiji zbog njihovog sadržaja i hranjivih materija.

Idealan svemirski usev treba da da visok, hranljiv prinos uz relativno mali trud. Nekoliko vrsta žitarica se našlo na listi, uključujući amarant i kinou. Ove tradicionalne namirnice su toliko hranljive da ih često nazivaju superhranom. Pored toga, tu su razne semenke i orašasti plodovi, razno voće i povrće, soja i nekoliko začina poput cimeta, kardamoma i karanfilića.

Naučnici su identifikovali 102 idealna sastojka za svemirsku ishranu. Nakon toga su upotrebili softver za generisanje kombinacija koje zadovoljavaju određene parametre. Jednostavno rečeno, kompjuter je pravio recepte i na kraju je suzio izbor na šest do osam namirnica, navodi Atlas obscura.

Na kraju je ozbiljno ispitano 10 recepata, od kojih je šest uključivalo životinjske sastojke, a četiri su bila veganska. Utvrđeno je da je najoptimalnija kombinacija sastojaka, koja usklađuje maksimalnu hranjivost sa minimalnim poljoprivrednim resursima, jedna od veganskih opcija. To je kombinacija batata, kelja, soje, maka, ječma, kikirikija i suncokreta. Ove namirnice se relativno lako uzgajaju, hranljive su i ukusne.

Ova studija ne daje konačan odgovor na pitanje kako će dugoročna svemirska hrana izgledati, ali to nije ni bio cilj. Studija je uvod u multinacionalna istraživanja koja će se sprovoditi u sledećih nekoliko godina. U sledećoj fazi istraživači bi mogli otkriti da izvediva svemirska poljoprivreda zahteva ne samo novu tehnologiju već i nove, superdelotvorne sorte useva. Za sada je identifikovan prvi recept, sa idealnim sastojcima koji će, bar po studiji, moći da se gaje u svemiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20157 idi na stranu