Foto: Shutterstock/Patino
Foto: Shutterstock/Patino

Ostrvo tuge na vratima Dalmacije: Toranj, stari morski vuk i njegova ljubavna priča FOTO

Podeli

Ostrvo od 15 kvadratnih kilometara sreće, koje zovu i "Vrata Dalmacije", kao i pešačko ostrvo, bez obzira na veličinu krije brojne lepote i poneku tajnu.

Ostrvo Silba prepuno je raskošnih palata, okruženih visokim zidinama, ali i crkvama. Njegovi stanovnici su često bili više na moru nego kod kuće i tek u starosti bi se naselili na ostrvo. Neki od njih, pored neizbrisivih uspomena, sa sobom bi doneli i veliko bogatstvo. Mnogi pomorci sa Silbe većinu svog života proveli su lutajući morima, a upravo se ova priča vezuje za Toretu, spomenik ljubavi koji se uzdiže usred Silbe.

Priča o dve Antonije

Hrvatsko ostrvo prvo na listi mesta koje morate posetiti u 2024. godini

Raj na zemlji: Ovo ostrvo proglašeno je za najlepše na svetu VIDEO

Prema legendi, podigao ju je kapetan Petar Marinić 1872. godine da bi ga tamo sačekala njegova voljena Antonija dok je na talasima istraživao svet. Ali nakon godina čekanja, odustala je i udala se za nekog drugog. Godine su prolazile, a Petar se konačno vratio i naišao na grupu mladih devojaka, među kojima je bila i jedna koja ga je podsećala na ljubav iz mladosti. Ispostavilo se da je devojka, takođe Antonija, ćerka žene koju je godinama ranije ostavio na ostrvu. Posle nekog vremena, Petar se oženio mladom devojkom i živeli su srećno mnogo godina. I danas se na ostrvu vidi kapetanov grob na kome je Marinić za života uklesao reči:

"Petar Marinić, kapetan, 1891. Teško onome ko vadi ove kosti“.

Štulićeva "Gracija"

Malo urbanija, ali i zanimljivija priča o ljubavi na Silbi povezana je sa Džonijem Štulićem i Azrinim hitom "Gracija". Navodno, Štulić je inspiraciju za pesmu o Graciji dobio upravo na Silbi, gde se zaljubio u nju. Austrijanka Suzi F. je još jedna Štulićeva ljubav sa Silbe koju je opevao u istoimenoj pesmi. Ako vas put odvede na Silbu, šanse da se zaljubite su velike, ako ni zbog čega, onda zbog prelepih plaža, plavog mora i toplih domaćina, piše punkufer.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu