Foto: Shutterstock/Thijs Peters
Foto: Shutterstock/Thijs Peters

Da li ste čuli za Čokoladna ostrva? Izgledaju kao bombonjere VIDEO

Podeli

Iako su većim delom godine prekrivena gustom travom, kada nastupi period suše, brda na filipinskom ostrvu Bohol postaju čokoladno smeđe boje. Kako ih ima preko 1.000 i razbacana su po ravnici, gledano odozgo, zbog brda neodoljivo podsećaju na otvorenu kutiju čokoladne bombonjere, po čemu su i dobila ime - Čokoladna ostrva.

Postoji nekoliko legendi koje se vezuju za nastanak ovih brda. Jedna kaže da su se tu borila dva diva, gađajući jedan drugog kamenicama. Kada je borba završena, iza sebe su ostavili brojno kamenje - danas ova brda.

Druga govori o divu Argu koji je bio zaljubljen u smrtnicu Aloju. Kako nije mogao da bude sa njom, plakao je, a te suze danas su ova brda.

Nauka kaže da su Čokoladna brda kraška brda slična onima koja se nalaze u vapnenačkim regijama u Sloveniji, Hrvatskoj, u severnom delu Portorika i na Kubi.

Vegetacijom dominira biljka crvena trava i visoka trava koja podseca na trsku, a na poljima između brda se uzgaja pirinač.

I jedan, za Filipine, važan istorijski događaj desio se baš u podnožju ovih brda. Naime, na ovom mestu je 1565. godine postignut prvi zvaničan dogovor između Filipinaca i Španaca.

Tadašnji poglavica Datu Sikatuna i predstavnik španskog kralja Filipa II su zapečatili dogovor "sporazumom u krvi", odnosno popili su vino u koje su obojica nakapala krv iz korena svojih šaka. U čast tadašnjeg vladara Španije, Filipini su poneli ime koje nose do danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu