Foto: Shutterstock/oliverfoerschner
Foto: Shutterstock/oliverfoerschner

Bajkoviti srednjovekovni grad obložen dijamantima, nastao je u krateru nakon udara meteora

Podeli

Nemačka regija Bavarska i njen glavni grad Minhen su dobro poznati zbog svoje neizmerne lepote i često su odredište za putovanja i izlete.

Nedaleko od Minhena nalazi se prelep gradić koji turistima često prolazi ispod radara. Pored prelepe srednjovekovne arhitekture, grad Nordlingen ima i zanimljivu istoriju. Nastao je u krateru koji je stvorio meteor koji je udario u zemlju pre 15 miliona godina, a najstarije građevine izgrađene su od kamena u koje su ugrađeni milioni sićušnih dijamanata.

Nordlingen je bukvalno skriveni dragulj nemačke izvanzemaljske lepote. U ovom slučaju, te dve izjave nisu samo nabacivanje epiteta! Grad se nalazi severozapadno od Muhena i udaljen je oko sat i po vožnje automobilom od bavarske prestonice.

To je jedna od najvažnijih stanica na poznatoj nemačkoj turističkoj ruti poznatoj kao "Romantische Strasse“, odnosno Romantični put. Ovaj srednjovekovni grad može se pohvaliti savršeno očuvanom arhitekturom, zanimljivom pričom o poreklu i bajkovitom atmosferom po kojoj je Bavarska poznata.

Pre 15 miliona godina, asteroid širine 1 kilometar udario je u zemlju ogromnom snagom i brzinom od 25 kilometara u sekundi. Stvorio je ogroman krater, širok 26 kilometara, i izložio supstrat intenzivnoj toploti koja je momentalno pretvorila mehuriće ugljenika unutra u male dijamante, manje od 0,2 milimetra u prečniku. Procenjuje se da u Nordlingenu ima čak 72.000 tona mikrodijamanata, piše putni kofer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu