Foto: Shutterstock/Farris Noorzali
Foto: Shutterstock/Farris Noorzali

Ova džamija smatra se jednom od najstarijih na svetu: Sagrađena još 996. godine VIDEO

Podeli

Glavni grad Narodne Republike Kine, dom za 21,5 miliona ljudi, ima 72 džamije. Najstarija među njima, džamija Nijuđije, stara je više od hiljadu godina, što je poseban kuriozitet koji može iznenaditi one koji nisu u potpunosti upoznati sa kineskom, dalekoazijskom ili islamskom istorijom.

Posebno što to nije najstarija džamija u Kini, štaviše, potencijalno je najstarija na svetu: prema tradiciji kineskih muslimana, Saad ibn Abi Vakas, pratilac proroka Muhameda, i treća ili četvrta osoba koja je prihvatila islam, osvajač Persije, posetio je Kinu i osnovao džamiju Huaišan u Guangdžou. Džamija Nijuđije je dobila ime po istoimenoj pekinškoj ulici u kojoj se nalazi, što znači „Ulica volova“. Izgrađena je 996. godine za vreme dinastije Liao, u stilu tradicionalne kineske arhitekture, ali sa islamskim elementima, poput arapske kaligrafije na unutrašnjim zidovima. Džamija Nijuđije, izgrađena u 10. veku, najstarija je islamski hram u Pekingu. Izgradio ju je Nazarudin, sin lokalnog imama, međutim, sadašnja zgrada nije iz 10. veka, pošto ju je spalila vojska Džingis-kana 1215. godine, već iz 1443. godine, kada je obnovljena za vreme dinastije Ming.

Popravljena je 1496. godine uz doprinose kineskih muslimana, a umnogome je proširena dva veka kasnije, 1696. godine, za vreme mandžurske dinastije Ćing, kada su okolna tržišta postala poznata po halal govedini i ovčetini, tradiciji koja traje do danas. Od osnivanja NR Kine renovirana je tri puta, poslednji put sredinom devedesetih. Džamija, građena od drveta, ima 10.000 kvadratnih metara, dva dvorišta i nekoliko sala, pre svega molitvenu salu od 600 kvadratnih metara i kapaciteta hiljadu vernika, ali i salu za predavanja, nekoliko paviljona, kupatila... U džamijskoj biblioteci se čuva 300 godina star Kuran, kao i drugi vredni drevni rukopisi, a tu su i sarkofazi arapskih mudraca. U džamiji se čuva carski edikt iz 1694. godine ispisan na uspravnoj ploči. Nijuđija je džamija koja danas opslužuje oko 10.000 vernika koji žive u blizini i ne samo da je najstarija u gradu već je i najveća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu