Foto: Shutterstock/Eleni Saitanidi
Foto: Shutterstock/Eleni Saitanidi

Najseverniji deo Egejskog mora: Crkva Mala Aja Sofija mesto hodočašća velikog broja vernika

Podeli

Nadomak tromeđe grčke, turske i bugarske teritorije, leži grad čiji je simbol svetionik visok 18 metara.

Aleksandupolis ili, kako ga često nazivaju Aleksandropolis, nalazi se na raskrsnici značajnih puteva, što kopnenih, što morskih i glavni je grad okruga Evros, koji se nalazi na području periferije Istočna Makedonija i Trakija u Grčkoj.

Podsećanja radi, Evros je i grčki naziv za reku Maricu, a upravo na tom području odigrala se i čuvena Marička bitka, koja je ostavila značajan trag u istoriji naše zemlje.

Iako je tokom prošloga veka Aleksandrupolis bio tek omanje selo, u kome su se ljudi mahom bavili ribarenjem, danas je postao jedna od posećenijih destinacija u tom delu zemlje.

Tračko more

Kao najseverniji deo Egejskog mora, Tračko more nalazi se upravo na području Aleksandrupolisa. Kada se uzme u obzir činjenica da su neka od najlepših letovališta i u Grčkoj i u Turskoj upravo na obalama Egeja, ne čudi što je i ovaj grad prepoznat kao letnja destinacija.

Aleksandrupolis se može pohvaliti obalom dugom oko 25 kilometara, a kako ističe "Greecetravelmag“, izuzev u plavetnilu Egejskog mora, posetioci mogu uživati i u nekom od barova i taverni duž plaže, koja je nosilac „Plave zastavice“. Budući da je u pitanju organizovana plaža, to je dostupna i osobama sa invaliditetom.

Gastronomska ponuda Aleksandrupolisa

Uzevši u obzir da stanovnici tog dela Grčke naročito obraćaju pažnju na očuvanje tradicije, to je Aleksandrupolis neretko domaćin mnogim folklornim manifestacijama, koje privlače i veliki broj posetilaca.

Iako je gastronomska tradicija zasnovana na jelima od mesa, a naročito kavurmi i pitama, u Aleksandrupolisu se mogu jesti i vrlo ukusna riba i morski plodovi, ali i ručno rađena testenina i drugi tradicionalni proizvodi.

Šta videti u Aleksandrupolisu?

Uzevši u obzir da je delta reke Marice, odnosno Evrosa izuzetno značajno močvarno područje na tlu Starog kontinenta, to se organizuju i turistički obilasci, koji posetiocima nude mogućnost da izbliza vide ostrvca, lagune i jezera, ali i brojne biljke i životinje koje na tom području obitavaju.

Mala Aja Sofija, kako se manastir Panagia Kosmosotira naziva, važi za mesto hodočašća za sve stanovnike regije Trakija. Izgrađen u periodu vizantijske vladavine i nalazi se u selu dela Feres na području Opštine Aleksandrupolis.

Izuzev Istorijskog i Arheološkog muzeja, na području Opštine Aleksandrupolis se nalaze i Crkveni i Etnološki muzej, ali i Muzej tradicije Sarakacana i Prirodnjački, te Muzej folkora stanovnika Kapadokije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20163 idi na stranu