Foto: Shutterstock/Maykova Galina
Foto: Shutterstock/Maykova Galina

Propada jedna od najpoznatijih atrakcija Italije: Zatvorena zbog opasnosti od urušavanja VIDEO

Podeli

Da se tornjevi ne naginju samo u Pizi, potvrđuje, nažalost, i čuveni toranju u Bolonji.

Nakon vekovnog naginjanja na jugoistok, odlučio je da promeni svoj nagib i počeo je da se naginje ka jugu. Hoće li gradske vlasti uspeti da spreče propadanje jedne od najpoznatijih atrakcija u gradu?

Srednjovekovni toranj Garisenda je jedna od najpoznatijih atrakcija Bolonje. Iako je manje poznat od čuvenog Krivog tornja u Pizi, deli istu sudbinu sa njim. On se godinama polako naginje i danas je zatvoren za posete zbog opasnosti od urušavanja. Da li će u budućnosti biti poznat kao Krivi toranj u Bolonji?

Grad je započeo radove kako bi zaustavio propadanje tornja, za sada se gradi barijera koja služi da zadrži ruševine na mestu u slučaju pada. Barijera je visoka čak pet metara i treba da sačuva stanovništvo od krhotina.

Toranj Garisenda iz 12. veka visok je 47 metara i naginje se pod uglom od četiri stepena. To nije opasno, ali su stručnjaci otkrili da on polako napreduje i pravi sve veći ugao. Gradske vlasti Bolonje su saopštile da je situacija vrlo dramatična.

Toranj je prvi put zatvoren u oktobru pošto su senzori otkrili promene u nagibu. Tada je inspekcijski nadzor utvrdio da je došlo do propadanja materijala od koga je napravljena osnova, što je i prouzrokovalo nevolje. Gradske vlasti pokušavaju da nađu način kako da spreče propadanje i preduzimaju sve neophodne mere kako bi ga sačuvali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu