Foto: evenfh/Shutterstock
Foto: evenfh/Shutterstock

Ovaj hram je osmo svetsko čudo: Crkva Svetog Đorđa vekovima privlači pažnju FOTO

Podeli

Svake godine u januaru na stotine hodočasnika putuje prema jednoj oblasti u Etiopiji, domu hrišćanskih hramova koji su na Uneskovoj listi svetske baštine već više od 13 vekova.

Među ovim svetim mestima, Crkva Svetog Đorđa u Lalibeli, regiji Amahra na severu Etiopije, ističe se svojim jedinstvenim izgledom i veličinom, što privlači posebnu pažnju vernika, naročito tokom januara kada se slavi praznik Hristovog rođenja.

Crkva, jedan od 11 verskih objekata u ovom području, datira iz rane faze 13. veka, podignuta je po narudžbini kralja Gebrea Meskela-Lalibelua iz dinastije Zaga. Prema predanju, kralju se anđeo ukazao nakon trovanja, podigao ga u nebo, gde je video Jerusalim i dobio božansku poruku da izgradi novi Jerusalim u Amahri.

Legenda o njegovom nadimku Lalibela vezana je za detinjstvo kada ga je roj pčela okružio, podsećajući majku na staro verovanje o proricanju budućnosti od životinja.

Foto: Ana Flasker/Shutterstock
Foto: Ana Flasker/Shutterstock

Lalibela je vladao Etiopijom oko 40 godina, a za njegove vlasti grad Lalibela postao je glavni grad Etiopije od kraja 12. do kraja 13. veka. Danas, Bete Giyorgis, poznata i kao crkva Svetog Đorđa, ne samo da predstavlja turističku atrakciju već je i okupljalište hodočasnika Etiopske pravoslavne tevahedo crkve, koja je stekla autokefalnost 1959. godine.

Njeno verovanje i liturgije reflektuju mešavinu prvobitnih apostolskih učenja, Starog zaveta i prilagođavanja afričkoj kulturi.

Ova crkva, zajedno sa deset drugih hramova u Lalibeli, izuzetna je jer su svi verski objekti izdubljeni iz jednog komada stene, što im daje naziv "monolitne crkve". Od 1978. godine, pod zaštitom Uneska, ovi hramovi se smatraju osmim svetskim čudom zbog svoje jedinstvene arhitekture i kulturnog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu