Foto: Shutterstock/Sammezzano
Foto: Shutterstock/Sammezzano

Ovaj mističan dvorac može da poseti samo nekoliko ljudi: Čudo arhitekture i dizajna FOTO

Podeli

Sredinom devetnaestog veka, markiz Ferdinand Panciatichi Ksimenes d'Aragona izgradio je zamak Sammezzano kao izvanredan spomenik orijentalne umetnosti u srcu Toskane

Kada bi zidovi u dvorcima mogli da pričaju, sigurno bi nam pričali najlepše priče o uzbudljivoj istoriji, životima dekadentnih plemića i smelih lopova, priče o avanturama, odanosti i opstanku... Na teritoriji Evrope možemo naći hiljade impresivnih zamkova i impozantnih tvrđava prošaranih različitim arhitektonskim stilovima. Neki od njih stoje na vrhovima planina, drugi kao da lebde iznad jezera ili mora, dok su neki gotovo skriveni pod krošnjama drveća i izgledaju kao da su dugo utonuli u zimski san. Pronašli smo jedan zaista poseban zamak u italijanskoj regiji Toskana, koji samo nekoliko srećnika može da poseti svake godine. Zamak Sammezzano je zaista mesto koje priča svoju jedinstvenu priču!

DVORAC SAMMEZZANO: JEDNO OD NAJTAJANSTVENIJIH MESTA U TOSKANI

Sredinom devetnaestog veka, markiz Ferdinand Panciatichi Ksimenes d'Aragona izgradio je zamak Sammezzano kao izvanredan spomenik orijentalne umetnosti u srcu Toskane. Ovaj dvorac je nesumnjivo jedno od najmisterioznijih i najzanimljivijih mesta u regionu. Sammezzano je pravo čudo arhitekture i dizajna, kombinacija arabesknih elemenata koji su inspirisani mavarskim i indijskim uticajima i masonskim simbolima.

DVORAC IMA MNOGO LUKSUZNIH SOBA I NE POSTOJE DVE ISTE

Kada zakoračite u dvorac Sammezzano, bićete očarani njegovim veličanstvenim lukovima, bogato ukrašenim zidovima i zamršenim arabeskama koje se protežu po celom prostoru. Svaka soba je pravo umetničko remek-delo za sebe, sa jedinstvenim temama i prelepim šarama koje su odabrane pažljivo i precizno. Boje koje preovlađuju unutar zamka su žive i šarene, dajući posetiocima osećaj vrtoglavice dok istražuju ovo magično mesto.

GODIŠNJE MOŽE DA GA POSETI SAMO NEKOLIKO LJUDI

Nakon što je prvobitni vlasnik preminuo, dvorac Sammezzano je prošao kroz godine renoviranja i pretvoren je u luksuzni hotel, koji je bio omiljena destinacija u periodu nakon završetka Drugog svetskog rata. Međutim, zbog niskih prihoda, zamak je morao da zatvori svoja vrata tokom devedesetih godina prošlog veka. Tek 2012. godine, nakon što je FPKSA komitet (Ferdinand Panciatichi Ksimenes d'Aragon) preuzeo vlasništvo, Sammezzano je ponovo otvoren za posetioce. Danas su obilasci zamka izuzetno popularni, iako se samo ograničen broj pozivnica šalje tokom cele godine, što posetu ovom magičnom mestu čini posebnim i ekskluzivnim iskustvom.

Foto: Sutterstock/Dorosh
Foto: Sutterstock/Dorosh

NAJVEĆA GRUPA DŽIVOVSKIH SEKVOJA U ITALIJI NALAZI SE U OKOLINI DVORCA

Dvorac Sammezzano, okružen prelepim parkom od 450 hektara, jedan je od najvećih parkova u celoj Toskani. Ovaj park, čija istorija seže u sredinu devetnaestog veka, nosi pečat Ferdinanda Panciatichija, koji je lično zasadio brojne egzotične vrste drveća i dodao mavarske arhitektonske elemente. Iako je većina drveća u parku, nažalost, propala tokom godina zbog neodržavanja, ambiciozan projekat restauracije je u toku. Park i dalje privlači pažnju posetilaca jer sadrži najveću grupu džinovskih sekvoja u celoj Italiji.

POZNATA FILMSKA SCENA

Zamak Sammezzano se takođe često bira kao spektakularna pozadina za snimanje. Čuveni reditelj Mateo Garone iskoristio ga je kao lokaciju za neke scene svog filma „Priča o pričama“ sa poznatom glumicom Salmom Hajek. Sa svojom izuzetnom unutrašnjom lepotom i bogatom istorijom, Sammezzano održava status neodoljivog kulturnog i prirodnog blaga Toskane, piše putnikofer.hr.

Foto: Shutterstock/YueStock
Foto: Shutterstock/YueStock

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu