Foto: Shutterstock/Ilija Ascic
Foto: Shutterstock/Ilija Ascic

Ovaj bajkoviti svetionik u našem komšiluku prati neobična legenda: U ovom raju možete i odsesti

Podeli

Prvi put je osvetljen 1849. godine, a za njega se vezuju razne legende, poput one da je za fasadu neobične žute boje utrošeno 100.000 žumanaca.

Veličanstveni svetionik Veli rat ili Punta bjanka nalazi se na jugozapadnoj strani Dugog otoka, u blizini istoimenog mesta. Visok je 42 metra i najviši je svetionik na Jadranu. Ali visina nije jedina njegova impresivna karakteristika. Okružen mirisnom borovom šumom i uvalama sa šljunkovitim plažama, svetionik Veli rat oduzima dah svojom lepotom i istorijom.

Legenda o žumancima

Prvi put je osvetljen davne 1849. godine, a za ovaj svetionik se vezuju razne legende, poput one da je za fasadu neobične žute boje utrošeno 100.000 žumanaca.

Pored svetionika je kapela Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, u kome se čuva rimski misal iz 1869. godine. Kapela je nedavno postala popularna lokacija za romantična venčanja.

Foto: Shutterstock/AlexWolff68
Foto: Shutterstock/AlexWolff68

Popularna turistička destinacija

Okolina svetionika prepuna je prelepih šljunkovitih plaža, savršenih za osveženje u kristalno čistom moru. U blizini se nalazi kamp sa barom koji svake godine privlači posetioce koji žele da pobegnu od buke i gužve. Za dodatni doživljaj, u dvorištu svetionika nalazi se simpatična ljuljaška koja je postala pravi foto-kutak za stvaranje nezaboravnih uspomena sa ovog jedinstvenog mesta.

Takođe je moguć boravak u svetioniku. Postoje dva apartmana za četiri ili tri osobe, sa sobama okrenutim ka moru ili zvezdama. O gostima brine svetioničar koji sa porodicom živi u svetioniku.

Foto: Shutterstock/Ilija Ascic
Foto: Shutterstock/Ilija Ascic

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu