Foto: Shutterstock/Maria Nowrot
Foto: Shutterstock/Maria Nowrot

Običaj kojim se obeležava početak jeseni u ovoj alpskoj zemlji oduševiće vas VIDEO

Podeli

Ovaj običaj je duboko ukorenjen u švajcarskoj tradiciji i danas je prava turistička atrakcija za turiste.

Na hiljade krava okićenih cvećem prolaze prelepim planinskim stazama i polako stižu u još uvek zelene doline, njihovu povorku prati glasna muzika, hiljade turista i lokalno stanovništvo... To je magičan prizor koji obeležava početak jeseni u Švajcarskoj, svake godine u periodu između kraja septembra i početka oktobra, kada se stoka s visokih planinskih pašnjaka spusti u niziju pre nego što padne prvi sneg. Danas je ovaj tradicionalni običaj poznat kao "Parada krava“ ili "Alpabzug", postao prava turistička atrakcija koja privlači posetioce iz celog sveta!

PARADA KRAVA U ŠVAJCARSKOJ: POVRATAK STOKE SA VISOKIH PLANINA

Generacijama unazad Švajcarci, kao i njihovi alpski susedi, tokom leta šalju svoju stoku na veće nadmorske visine da pasu svežu travu i bilje koje cveta tokom kratkog perioda toplih meseci. Ali svake jeseni više od četvrt miliona goveda, rasprostranjenih na čak 7.000 različitih planinskih pašnjaka, vraća se u pitome, mirne doline. Ovaj običaj je duboko ukorenjen u švajcarskoj tradiciji i danas je prava turistička atrakcija za turiste.

Tokom ovog spektakularnog povratka domaćih životinja, pastiri i njihova stoka kreću se bajkovitim planinskim stazama, obučeni u tradicionalne planinske nošnje i sa zvončićima oko vrata krava predvodnica. Zvuk ovih zvona kao magična melodija putuje okolnim dolinama i stvara nezaboravan koncert koji prati ovaj ključni trenutak u godini za poljoprivrednike. S druge strane, to je prilika da stočari sa ponosom pokažu svoje stado i izraze svoju povezanost i poštovanje prema impresivnim švajcarskim planinama.

Foto: Shutterstock/Maria Nowrot
Foto: Shutterstock/Maria Nowrot

Osim što ima duboko ukorenjen kulturni značaj, ovaj povratak stoke sa planina u dolinu takođe privlači mnoge posmatrače i turiste iz celog sveta. Ljudi dolaze da vide ovaj jedinstveni spektakl, zabeleže trenutke fotografijama i učestvuju u raznim zabavnim i gastronomskim događajima koji prate ovu vekovnu tradiciju.

ZVUCI, UKUS I TRADICIJA ALPA

U nekim selima krave su ukrašene lepim cvetnim krunama. Krave koje daju najviše mleka ili one koje vode stada obično se biraju da nose vence “ od dalija, suncokreta i hrizantema. Pored parade, svečanosti uključuju živahne prodavce, melodičnu muziku i ukusnu lokalnu hranu. To je zaista izuzetna prilika da upoznate lokalno stanovništvo u narodnim nošnjama i poslušate tradicionalnu muziku u izvođenju alpinista i jodlera.

Alpska parada krava predstavlja spoj prošlosti i sadašnjosti, a podseća i na duboku povezanost Švajcaraca sa njihovim prelepim planinskim okruženjem i tradicijama koje se neguju generacijama. Ovaj događaj oduševljava sve prisutne, bilo meštane ili posetioce, i pruža nezaboravan uvid u švajcarski seoski život i kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu