Foto: Vladimir Sazonov / Shutterstock
Foto: Vladimir Sazonov / Shutterstock

Jedinstvena lepota italijanske prestonice: Besplatna mesta u Rimu koja morate da obiđete FOTO

Podeli

Rim je, možemo slobodno reći, jedan od najlepših gradova sveta. Prestonicu Italije nazivaju i Večnim gradom, a ko ga poseti vrlo rado mu se vraća.

Iako ima nekoliko lokacija u gradu koje treba obići, ovaj divan grad nudi i stvari koje potpuno besplatno možete obići i videti.

Španske stepenice

Ko bi rekao da će stepenice koje povezuju Španski trg i crkvu na vrhu tih stepenica postati jedna od glavnih atrakcija ovog grada?

Divne stepenice, kojih ukupno ima 174, ukrašene su stotinama saksija koje u proleće dobiju pravi čar, piše "Probe around the globe". Pogled koji ćete dobiti na Večni grad nema cenu, ali potrebno je "samo" preći navedene stepenike. Nekima to može biti i pravi izazov.

Ono što treba napomenuti jeste da je od 2019. godine zabranjeno sesti i, recimo, ručati na polovini stepeništa jer se urušava njihov izgled. Ukoliko ovo pravilo ne poštujete, policija vas može novčano kazniti i do 450 evra.

Fontana di Trevi

Obilazak poznate Fontane di Trevi se ne naplaćuje, ali ćete sigurno ostaviti koji cent ili evro. Zašto? Pa zato što se veruje da taj običaj – donosi sreću. Ono što treba da uradite jeste da, recimo, desnom rukom bacite novčić preko levog ramena ili obrnuto. Bitno je samo da su suprotne strane u pitanju.

Svakako je jedan od simbola grada, a naša je preporuka da je posetite noću i verujte da ćete dobiti veličanstven ugođaj. I još jedna stvar, ako pokušavate da je slikate, znajte da nećete uspeti, jer je visoka čak 26,3 metra, dok joj je širina 49,15 metara.

Foto: Boris Stroujko/Shutterstock
Foto: Boris Stroujko/Shutterstock

Pjaca Navona

Ovaj divni trg izgrađen je na drevnoj trkačkoj stazi čije je glavno obeležje Crkva Svetog Agnesa. Pored nje, i ovde se nalazi jedna fontana pod nazivom "Četiri reke", kao i dve manje.

Poseduje brojne kafiće i restorane u kojima se možete okrepiti tokom naporne šetnje ovim gradom.

Besplatno u Panteon

Nekada drevni rimski hram, a zatim crkva i trenutno najstariji mauzolej, Panteon je zaista šteta da ne posetite. Ono što ga izdvaja od ostalih stvari jeste to što su ulaznice za njega – besplatne.

Jedinstven je jer ima najveću kupolu od neojačanog betona na svetu koja ima 43 metra. Izvesno je da će vas zaboleti glava ukoliko pokušate da mu vidite vrh.

Ujedno, ovde ćete videti i grobnice čuvenog slikara Rafaela i kralja Viktora Emanuela.

Ostrvo Tiber

Ovo mesto se često zanemaruje ili se jednostavno prolazi pored njega, a zapravo je prilično jedinstveno. Ostrvo koje se nalazi na reci Tibar povezano je sa dva mosta sa obe strane, što ga čini dosta pristupačnim.

Foto: Pajor Pawel/Shutterstock
Foto: Pajor Pawel/Shutterstock

Hram Asklepija, grčkog boga medicine, podignut je ovde u 3. veku, a kad ga posetite, možete čuti legendu koja ga prati.

Specifičnost ovog mesta jeste što, kada pređete mostove, nećete naići na grupu turista sa selfi štapovima niti gomilu prodavaca, već ćete osetiti duh Rima kroz tihe i male ulice prekrivene sitnim peskom.

Trg Svetog Petra

Trg Svetog Petra je gospodar svih trgova u Rimu. Široki prostor koji daje dodatnu veličanstvenost bazilici ispred, Berninijevo je remek-delo. Vajar, arhitekta, a sada urbanista, ostavio je trag u nekoliko pametnih dela.

Najimpresivniji je kada se vidi sa ulice koja je direktno okrenuta prema bazilici. Tokom nekoliko važnih verskih dana ili kada papa drži propoved narodu, trg bi mogao biti prepun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu