Foto: stoimilov/Shutterstock
Foto: stoimilov/Shutterstock

Zanimljive legende o gradu na crnogorskoj obali Jadrana ostaviće vas bez daha

Podeli

Iako je najpre prepoznata kao najposećenija letnja destinacija na Crnogorskom primorju, Budva je zapravo grad izuzetno bogate istorije, za čiji nastanak se vezuje i posve zanimljiva legenda.

Osnivač drevnog grada Tebe po imenu Kadmo, bio je sin Agenora, feničanskog kralja i kraljice Telefase. Budući da je njegovu sestru Europu oteo vrhovni bog grčkog panteona, Zevs, to brat kreće u potragu za njom.

Tokom svojih putešestvima, Kadmo je imao prilike da poseti mnoga mesta. Na jednom od njih osniva i drevni grad Tebu, na čijem čelu se kasnije i dugo godina nalazio.

Ali, kakve veze Kadmo ima sa Budvom?

Foto: AlexAnton/Shutterstock
Foto: AlexAnton/Shutterstock

Ćerku boga rata Aresa i starogrčke boginje ljubavi Afrodite, po imenu Harmonija, bogovi su udali za Kadma, te mu je ona, prema grčkim mitovima, rodila sina Ilirija.

Budući da su Enhelejci izabrali baš Kadma za vođu, zahvaljujući čemu su uspeli da osvoje zemlju Ilira, Kadmo i Harmonija bivaju prognani iz Tebe. Kako navodi „Budva.com“, njih su dovezli u volovskoj zaprezi u zemlju Enhelejaca.

I upravo tu su i osnovali današnju Budvu. Pretpostavlja se da naziv grada potiče od antičkog termina „bous“, u značenju vo.

Legenda o Balerini

Druga zanimljiva legenda vezuje se za ovaj primorski grad, a tiče se skulture, čiji je autor Gradimir Aleksić, vajar iz Beograda i koja se nalazila na steni u neposrednoj blizini plaže Mogren.

U toj priči pominju se devojka iz Budve i mornar u koga je bila zaljubljena, kao i on u nju. Međutim, situacija je bila takva da nisu imali dovoljno sredstava za početak zajednčkog života, pa zato on odlazi na brod, kako bi zaradio novac, navodi "Istorijski zabavnik".

Devojka mu ostaje verna, a prema legendi svakoga dana je na istom mestu stajala i čekala svog voljenog. Ali, njen voljeni nije se vraćao...
Legenda veli da su je jednog dana pronašli mrtvu baš na mestu na kome je do pre koju godinu stajala i statu čuvene budvanske Balerine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu