Foto: Shutterstock/Tsuguliev
Foto: Shutterstock/Tsuguliev

Svi stanovnici ovog evropskog grada moraju da se sele: Razlog je neverovatan VIDEO

Podeli

Nakon otkrića jedinstvenog blaga, švedski grad Kiruna se priprema za potpunu transformaciju i preseljenje na novu lokaciju.

Ovo živopisno mesto koje se nalazi u severnom delu Švedske, tačnije u okrugu Norboten u regionu Laponije, imalo je nešto više od 17 hiljada stanovnika prema popisu iz 2016. godine. Ali sada su se pred njim otvorile nove mogućnosti i izazovi, jer je retko otkriće izazvalo potrebu da potpuno promeni svoj geografski položaj, piše putni kofer.

POJEDINCI KIRUNA PODRŽAVAJU POTEZ: "MOGUĆNOST ZA BOLJI ŽIVOT“

Nedavno je izašla vest da se Kiruna nalazi iznad najvećeg rudnika gvozdene rude u ovom delu Evrope, čiji resursi planiraju da se koriste za proizvodnju baterija za električne automobile i vetroturbine. Ali ovaj izvanredni rudarski potencijal sada postaje izazov za sam grad.

Naime, poslednjih meseci iz rudnika se svakodnevno vadi ruda u količini koja bi se mogla uporediti sa visinom čak šest Ajfelovih tornjeva. Ova intenzivna eksploatacija resursa uzrokuje ozbiljne deformacije tla duž njegove zapadne granice, dovodeći stanovnike u opasnost jer preti da proguta grad.

Prema izveštajima, u zgradama bolnice i lokalne škole primećene su pukotine koje ozbiljno ugrožavaju bezbednost njihovih stanovnika. Pored toga, mnogi meštani su izrazili podršku planovima preseljenja, videći u njima priliku da značajno poboljšaju kvalitet života, piše britanski Miror.

PLANIRA SE DA PROJEKAT BUDE ZAVRŠEN DO 2026. GODINE

Planirano je da projekat izmeštanja Kirune na novu lokaciju, koja će se nalaziti nekoliko kilometara istočno od sadašnjeg grada, bude završen do 2026. godine. Jedan od najznačajnijih objekata koji će biti izmešteni u okviru ovog projekta je kultna crkva koja je podignuta 1912. godine. Vikar Lena Tjarnberg opisala ga je kao "dnevnu sobu lokalne zajednice“.

Rudnik gvožđa u ovom regionu jedan je od najvećih u Evropi i sposoban je da proizvede skoro 80 ​​odsto potrebnih zaliha za Evropsku uniju. Zamenik premijera nazvao je Švedsku "rudnikom zlata“ i pozvao Evropu da izvuče pouke iz situacije, ističući važnost nezavisnosti od jedne zemlje za resurse gasa, kao što to čine mnoge zemlje sa Rusijom.

U nastavku pogledajte kako izgleda švedski grad Kiruna:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu