Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Nebesko oko": Grad koji svi žele da posete zbog ogromnog "tanjira" FOTO

Podeli

Svoju funkciju teleskop obavlja od 2016. godine, a iako je do sada zabeležio razne signale iz svemira, možete biti mirni, dokaza o vanzemaljcima još uvek nema.

Kineski sferični radioteleskop Aperture Spherical Radio Telescope (FAST), ne samo da je sa svojih 500 metara veličine najveći na svetu nego je poseban i po tome što ima samo jedan "tanjir". FAST je toliko ogroman da bi u njega moglo stati 30 fudbalskih igrališta.

Poznat i kao Sky Eye, divovski teleskop ugnezdio se u jugozapadnoj provinciji Guizou. Budući da je izrazito osetljiv u niskofrekventnom radijskom pojasu, njegova je misija potraga za vanzemaljskim civilizacijama kao i traženje signala među nebeskim telima udaljenima milijardama svetlosnih godina.

Naizgled čvrsti tanjir zapravo se sastoji od 4.450 aluminijskih ploča koje se mogu pomerati kako bi se fokusirale na različite lokacije u svemiru. Svoju funkciju radioteleskop obavlja od 2016. godine, a iako je do sada zabeležio razne signale iz svemira, možete biti mirni, dokaza o vanzemaljcima još uvek nema. Izgradnja takvog uređaja za kinesku i svetsku astronomiju je velika stvar, ali kako pišu mediji, postavljen je na nesreću lokalnog stanovništva, koji su se žalili da su zbog FAST-a ostali bez zemlje i kuća.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Državna novinska agenciji Xinhua izveštava drugačije i navodi kako je 9.110 lokalnih stanovnika preseljeno kako bi se stvorila mirna zona u okolini radioteleskopa i da su oni za to dobili vrednu naknadu.

Grad Kedu koji se nalazi oko pet kilometara od divovskog teleskopa, u međuvremenu je nazvan "astronomski grad". Nova meka za turiste u planinskom Pingtangu postala je bogatija za brojne hotele i restorane. Vikendom grad Kedu primi i do 2.000 posetilaca koji dođu kako bi se divili najvećem radioteleskopu na svetu.

"Zahvaljujući lokalnim geološkim čudima i narodnim običajima, Kedu nudi brojne turističke rute koje mogu pobuditi znatiželju posetilaca, i koji turistima omogužavaju da vide oblike reljefa Guizoua i dožive lokalnu kulturu", rekao je turistički vodič Vang za Global Times.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu