Foto:Shutterstock/Piotr Krzeslak
Foto:Shutterstock/Piotr Krzeslak

Krasi ga prozirna, tirkizna voda: Najčistije jezero na svetu nam je bliže nego što mislite

Podeli

Kada je sunce visoko na nebu, zraci svetlosti osvetljavaju kristalnočistu tirkiznu vodu jezera koje izgleda nestvarno lepo. Voda je toliko bistra da se tlo može videti čak i na maksimalnoj dubini od 30 metara.

Mesto gde se nalazi jezero i pećina Melisani jedno je od najlepših mesta na Kefaloniji, ako ne i u celoj Grčkoj. Mnogi kažu da je ovde tirkizna voda jezera najčistija u Evropi, ako ne i na svetu. Pre nešto više od 70 godina, ova spektakularna prirodna atrakcija bila je skrivena od posetilaca, sve dok se poznati speleolog Janis i njegova supruga Ana nisu spustili kroz pećinski otvor iznad jezera. Tom prilikom su na ostrvcu pronašli ostrvce koje deli pećinu na dva dela.

Nekoliko godina kasnije, arheolog Marinatos je istražio ostrvo i pronašao nekoliko artefakata iz 4. i 3. veka pre nove ere. Predmeti su pokazali da je mesto posvećeno Panu, grčkom bogu pastira, šuma i lovaca, koji je važio za zaštitnika prirode, ali i ljubitelja muzike i igre. Marinatos je pronašao figuricu Pana, kao i glinenu ploču koja prikazuje nimfe koje plešu.

Melisani je deo većeg geološkog fenomena. Naime, severno od grada Argostolija nalaze se vrtače Katavotre, gde morska voda otiče i nestaje u zemlji. Ljudi su dugo pokušavali da otkriju gkua teče morska voda sve dok geolozi nisu sipali boju u vodu i otkrili da morska voda tone pod zemlju, teče i pojavljuje se posle 14 dana na drugoj strani ostrva, teče kroz jezero Melisani i vraća se u more odatle.

Foto: Shutterstock/PhotoSmileBeautiful
Foto: Shutterstock/PhotoSmileBeautiful

Jedan od razloga zašto jezero izgleda magično jeste to što svetlost silazi iz otvora na krovu, koji se urušio pre nekoliko hiljada godina usled zemljotresa. Kada je sunce visoko na nebu, zraci svetlosti osvetljavaju kristalnočistu tirkiznu vodu, koja izgleda nestvarno lepo. Iz tog razloga, najbolje vreme za posetu Melisani je oko podneva. Voda je toliko bistra da se tlo može videti čak i na maksimalnoj dubini od 30 metara. Jezero je dugačko oko 164 metra i široko 35 metara.

Da bi posetioci mogli da pristupe jezeru, napravljen je kratak tunel na čijem kraju čekaju čamci na vesla kojima se plovi do drugog dela pećine i prolazi pored ostrva gde su iskopavanja vršena. Na zidovima se nalaze stalaktiti i kamenje neobičnog oblika. Neki od njih podsećaju na delfine, koji se pominju i u grčkoj mitologiji.

Do pećine sa jezerom je najbolje doći automobilom, ali ako nemate sopstveni prevoz, proverite red vožnje lokalne autobuske kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu