Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Osetite duh istorije: Ovaj zamak u Češkoj krije mnoge tajne FOTO

Podeli

Idealna ideja za vikend putovanje - jedinstven prizor, a i relativno je blizu

Ako ne znate gde da idete na vikend putovanje, imamo ideju za vas. Reč je o dvorcu Krivoklad u Češkoj. Ovo specifično ime, dvorac je dobio po zakrivljenim temeljima ili niskim zakrivljenim stablima, zvanim brvna. Krivoklat je jedan od najvažnijih i najstarijih kraljevskih dvoraca u ovoj zemlji.

Ovo mesto je inače ranije bila lovačka stanica i pominje se u Kozminoj hronici još oko 1109-1110. godine.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dvorac Krivoklat – uporište čeških kraljeva

Dvorac datira iz 12. veka. Ovaj veličanstveni kraljevski zamak bio je naklonjen brojnim češkim vladarima. Kasnije je neosvojiva tvrđava postala strašni zatvor. Danas možete da se divite lepo očuvanom dvorcu sa svojim šarmantnim gotičkim prostorima – među kojima su glavna kapela zamka, Kraljevska dvorana i Viteška dvorana. Zidovi zamka pružaju prekrasan pogled na gustu šumu svuda okolo.

Šta sve možete videti?

Tokom posete Krivoklatu saznaćete sve o istoriji zamka od srednjeg veka do 20. veka. Obilazak vas takođe vodi i do tamnica i komore za mučenje, kao i do "crne kuhinje“. Tokom sezone ovde se održava čitav niz zanimljivih i atraktivnih događaja. Vredan pomena je Noir filmski festival u avgustu, izložba crno-belih američkih filmova iz 1940-ih i 50-ih godina, prikazanih u samom zamku. Dva decembarska vikenda u zamku se održavaju tradicionalne adventske pijace, do kojih možete doći specijalnim parnim vozom, koji vuče istorijska lokomotiva pod nazivom "Njeno gospostvo“. Voz uvek polazi iz Praga – stanice Smihov.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kada je najbolje doći?

Dvorac je otvoren za posetioce tokom turističke sezone, odnosno od aprila do kraja oktobra, svakog dana, osim ponedeljka. Međutim, neki turistički krugovi su otvoreni i tokom zime.

Kako do ovog zamka?

Poseta ovom zamku može biti deo vaše ture po Češkoj, a nije daleko od glavnog grada, Praga. Do zamka se može doći vozom, presedanje je u Berounu, a vožnja traje oko jedan sat. Od stanice Krivoklat oko ima 15-20 minuta hoda do zamka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu