Foto: Shutterstock/Sea Wave
Foto: Shutterstock/Sea Wave

Piće besmrtnosti: Turisti odlaze na sever Evrope samo da bi ga probali

Podeli

Jabukovača, jako piće od fermentisanog soka od jabuke, karakteristično je za Britaniju, Francusku i Španiju, ali ga vole i Norvežani, navodno još od doba Vikinga. Prva zabeležena proizvodnja jabukovače datira još iz Rimskog carstva, ali koreni popularnog pića nisu sasvim jasni.

"Zvanično, jabukovaču su u srednjem veku uveli monasi iz Engleske", objašnjava Norvežanka En Gun Rosvold za BBC, dodajući da se takođe smatra da su Vikinzi proizvodili jabukovaču jer su verovali da jabuka ima božanske moći.

U nordijskoj mitologiji, boginja proleća i večne mladosti Idun je snabdevala bogove jabukama kako bi sačuvala njihovu besmrtnost. Vikinzi su jabuke smatrali blagom. Na prelazu iz 20. veka u grobnoj humci sa korpom jabuka je pronađena vikinška kraljica.

"Znamo da su Vikinzi voleli alkohol i verovatno su pravili nešto slično jabukovači. Ali divlje jabuke koje su imali na raspolaganju nisu bile sjajnog ukusa, pa bi Vikinzi koristili med da bi ih učinili slađima, iako čim stavite med, tehnički piće postaje medovina, a ne jabukovača. Verovatno su pripremali i napitke od jabuke bez meda, ali nemamo dokaza za to", objašnjava Elen Mari Nes.

Ali postoje dokazi da se jabukovača proizvodila i prodavala još u 13. veku u Norveškoj, kada su engleski cistercitanski monasi došli u oblast Hardangerfjorda i naučili stanovnike kako da uzgajaju jabuke i održavaju voćnjake, kao i da prave jabukovaču. Sasvim slučajno za to su izabrali jedno od najboljih mesta u zemlji. Vremenom se mikroklima fjordova pokazala kao idealna za uzgoj jabuka: 40 odsto sveg norveškog voća se danas uzgaja u ovom regionu.

Nagrađivana jabukovača iz Hardangera naziva se "šampanjac od jabuka", a 2009. godine dobila je status zaštićene geografske oznake, evropsku oznaku kvaliteta hrane i pića. Jabuke su tako postale njihovo grožđe, a vino od jabukovače, pa i ne čudi što ga mnogi turisti koji dolaze u taj deo Norveške smatraju nacionalnim pićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu