Foto: Depositphotos/bloodua
Foto: Depositphotos/bloodua

Raj za ljubitelje biciklizma: Most kojim svakodnevno prođe 20 hiljada biciklista FOTO

Podeli

Biciklisti Kopenhagena dnevno pređu oko 1,44 miliona kilometara, što naravno ne bi bilo moguće da im grad ne ponudi odgovarajuću infrastrukturu.

Najbolji grad za bicikliste na svetu nalazi se na severu Evrope – danski Kopenhagen je raj za one koji više vole da okreću pedale nego da sede u automobilima. Čak polovina građana izabrala je bicikl kao svakodnevno prevozno sredstvo za put do posla i nazad.

Biciklisti Kopenhagena dnevno pređu oko 1,44 miliona kilometara, što naravno ne bi bilo moguće da im grad ne ponudi odgovarajuću infrastrukturu. A da sve dobro funkcioniše govore i istraživanja o zadovoljstvu biciklista – njih 97 odsto je prilično zadovoljno uslovima za vožnju biciklom u gradu. Čak tri četvrtine biciklista ne odustaje od pedala ni tokom duge i mračne danske zime. I opet, razlog za to je odlična infrastruktura.

Kopenhagen je pokazao da jednostavna, bezbedna i dobro povezana mreža biciklističkih staza i ulica podstiče ljude da žive zdravije, održivije i odgovornije živote za planetu. Jedno od najprometnijih mesta u gradu je most za bicikliste Cikelslangen - ili "biciklistička zmija", kroz koji dnevno prođe više od 20 hiljada biciklista. "Lebdeći” iznad nivoa ulice, most elegantno vijuga nedaleko od tržnih centara i spušta se do luke, gde biciklisti nastavljaju do Kej mosta sa kojeg kreću, Brigge.

Cikelslangen (Cykelslangen) je ugledao svetlost dana 2014. nakon osam godina planiranja, a zmija duga 200 metara, visoka sedam metara, dočekana je uz aplauze. Ne sumnjamo da će mudri i praktični Danci neumorno smišljati nove projekte u najboljem gradu za bicikliste na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu