Foto: Shutterstock/kizaru43
Foto: Shutterstock/kizaru43

Vašington post spomenuo Beograd: "Ako putujete Evropom, sada je pravi trenutak da..."

Podeli

Washington Post je još početkom godine posvetio pažnju Beogradu. U članku pod naslovom "Želite li se probijati kroz Evropu jedući? Beograd bi trebao biti na vašem radaru" ističu da bi Beograd trebao biti nezaobilazna stanica na svakoj kulinarskoj karti Evrope. Članak istražuje dinamičnu gastroscenu Beograda, od savremenih, inovativnih jela u modernim restoranima do autentičnih ukusa u starinskim kafanama.

"Talentovani kuvari, na čelu beogradske kulinarske renesanse, unose duh novog nordijskog pokreta u kuhinji, istog onog koji je dao život renomiranom restoranu Noma u Kopenhagenu. Prepoznajući vrednost autentičnih namirnica i lokalnih sastojaka, oni usko sarađuju sa mesarima, poljoprivrednicima i proizvođačima sira raštrkanim po okolnim selima kako bi svoja jela obogatili svežim i autentičnim ukusima", pišu.

Francuski vodič za restorane Gault&Millau prošle godine je objavio svoj prvi vodič za Srbiju, a krajem 2021. Mišelin je predstavio svoj prvi gastronomski vodič za Beograd iako bez dodeljivanja zvezdica. Uprkos tome, 14 restorana dobilo je oznaku Mišelinove preporuke, a brojka je narasla za još tri restorana tokom 2022. godine.

Kako piše Washington Post, sada je pravi trenutak za sve putnike očarane gastronomijom da posete Beograd.

"Poređenje možemo napraviti sa Rejkjavikom, Geteburgom i Oslom, koji su pre dvadeset godina bili u drugom planu u odnosu na kulinarske gigante poput Pariza, Rima ili Barselone. No znatiželjni putnici, spremni da odstupe od tradicionalnih gastronomskih ruta, okrenuli su se severu - i bili bogato nagrađeni. Sada je ista prilika na Balkanu, a u nastavku ćemo navesti samo neke od mnogih inovativnih restorana u Beogradu koje vredi posetiti", kažu iz Washington Posta, a u nastavku pogledajte koja mesta su preporučili.

  • Iva
  • Homa
  • JaM
  • Enso
  • Salon 1905

Šta vi kažete na njihov izbor restorana?

Pišite nam u komentarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu