Foto: Alphonsine Sabine/Shutterstock
Foto: Alphonsine Sabine/Shutterstock

Evropska jela koje turisti izbegavaju: Prosto ih ne vole

Podeli

Na listi jela koja stranci ne vole svaka zemlja može da ponudi ponešto, a mi smo za danas izdvojili ukupno pet. Iako je inspiracija na sve strane, zadržaćemo se na evropskom tlu, i naučiti nešto novo o navikama u ishrani drugih naroda.

Pire na kašiku

Ukoliko u belgijskom jelovniku ugledate kedul, taatjespap ili stampers, razmislite dvaput. Reč je o čorbi koja podseća na redak pire od krompira s punomasnim mlekom. Ponekad može da sadrži veliku količinu maslaca, krišku sira, jaje ili rakove. Belgijanci ovo jelo tradicionalno služe na Veliki petak, ali jedu ga i tokom ostatka godine.

Mak, šećer i valjušci

Onima koji su odrastali na rezancima s makom austrijski mohnnudeln možda i ne bi bio mrzak, ali turisti se najčešće ne oduševljavaju kombinacijom valjušaka, rastopljenog maslaca, maka i šećera. Za taj specijalitet Austrijanci prave testeninu koja podseća na šufnudle.

Omraženi namaz

Marmite ili volite ili izbegavate u širokom luku. Britanski namaz od ekstrakta kvascaprepoznaje se po smeđoj boji – i jedinstvenom, slanom ukusu. Britanci ga jedu na tostu ili u sendvičima, a većina stranaca proba ga samo jednom.

Sir poput karamele

Skandinavci su poznati po jelima opojnih mirisa i bogatog ukusa koje turisti ne podnose. Jedno od takvih je norveški gjestost, meki, pomalo lepljiv sir koji ukusom i izgledom podseća na karamel. Priprema se tako što se surutka kuva do iznemoglosti, sve dok ne postane istovremeno slana i slatka i dobijete sir koji je izvan uobičajene kategorije.

Konjetina u Italiji

Italijanska kuhinja jedna je od najpopularnijih na svetu, ali turisti se često šokiraju kada u mesarama videkonjetinu. Italijani meso konja preporučuju jer obiluje gvožđem i pripremaju kao govedinu ili divljač. No, stranci koji posegnu za, na primer, bresaolom od konjetine, misleći da se radi o nekom mesnom klasiku, često budu iznenađeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu