Foto: Shutterstock/Mo Photography Berlin
Foto: Shutterstock/Mo Photography Berlin

Mišji bunker postao istorijski spomenik: Ovde je živelo 65 hiljada pacova i miševa VIDEO

Podeli

Brutalističko zdanje po imenu Mausebunker biće tu još dugo jer je nedavno dobilo titulu istorijskog spomenika, a njegov neobičan izgled rezultat je modernizma koji je vladao Berlinom 1970-ih.

Monstruozna zgrada sa betonskom fasadom probijenom dugim ventilacionim cevima koje vire u svim pravcima neobičan je prizor u centru Berlina. I ne brinite, ne morate žuriti kada prolazite pored nje jer nema straha od skorog rušenja. Brutalističko zdanje po imenu Mausebunker biće tu još dugo jer je nedavno dobilo titulu istorijskog spomenika, a njegov neobičan izgled rezultat je modernizma koji je vladao Berlinom 1970-ih.

Zgrada, koja liči na tenk ili nasukani vojni brod, svoje ime duguje svojoj nekadašnjoj funkciji. Bila je to laboratorija za istraživanje životinja i u jednom trenutku je bilo više od 45.000 miševa i 20.000 pacova, zajedno sa gomilom drugih glodara. Mausebunker je služio kao istraživački objekat za eksperimentalnu medicinu do 2020. godine, kada su vlasnici - Charité Universitätsmedizin Berlin - odlučili da promene lokaciju zbog visokih troškova renoviranja.

Iako su bile velike šanse da će Mišji bunker biti srušen, peticijom je odlučeno da se zgrada sačuva zahvaljujući velikoj kampanji SOSBrutalizma, posvećenoj spasavanju brutalističkih zgrada. Takođe je u toku projekat koji istražuje načine za ponovno korišćenje zgrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu