Foto: SCStock/Shutterstock
Foto: SCStock/Shutterstock

Milion turista godišnje: Grad u našoj blizini krije neverovatne lepote koje nismo istražili

Podeli

Halštat, grad u Austriji koji je UNESCO proglasio svetskom baštinom, svojim izgledom oduševljava mnoge. Slikovite planinske kuće smeštene na obroncima planine uz pogled na jezero čine ovaj grad bajkovitim. Smatra se da je upravo ovaj grad poslužio kao inspiracija za Arendelle, središnje mesto Diznijeve filmske franšize Frozen.

Ovde možete istražiti Stari grad, uživati u pogledu, ali i napraviti savršenu fotku. Postoji jedno mesto uz obalu jezera prema severu Starog grada gde možete dobiti savršenu sliku Halštata, sa šarenim malim kućicama koje se nižu uz jezero i dramatičnim planinama koje se uzdižu iza njega.

Jedna od najunikatnijih stvari koje možete videti krije se u kapelici svetog Mihovila iz 12. veka. Tu se nalazi kosturnica (zgrada u kojoj se čuvaju ostaci kostura), koja se sada može pohvaliti najvećom zbirkom oslikanih ljudskih lobanja u Evropi, piše Uprooted Traveller.

Stara crkva i prekrasno jezero

Ovaj bajkoviti gradić ima staru crkvu s više od 1000 lobanja uredno složenih u njoj, a više od polovine njih oslikano je cvećem, krstom i slovima. Ispostavilo se da je slikanje lobanja bila uobičajena tradicija u istočnoalpskom području Austrije u 12. veku.

Pozadinska priča je da su katolici mogli biti pokopani samo na posvećenim mestima, koja su bila ograničena zbog prostranih planina i jezera u regiji. S obzirom na problem grobnica, posmrtni ostaci bi se iskopavali svakih 15-ak godina i zamenjivali novim mrtvim telima. Ostaci su zatim ukrašeni i s ljubavlju smešteni u kosturnice, kojih ima mnogo razasutih širom Evrope.

Osim navedenog, ovde možete i uživati u Halštatskom jezeru koje je 8.5 km dugo i do 125 metara duboko. Sa svojim strmim okolnim planinama, gotovo izgleda kao fjord koji biste očekivali u Norveškoj. Postoji mnogo načina da uživate u jezeru i to putem tradicionalnog čamca, pedalina ili električnog čamca.

Ima i Skywalk platformu za promatranje grada i okoline iz visine pa tako pruža jedinstvenu perspektivu Halštata, s panoramskim pogledom na Hallstätter See i dalje. Da biste došli do platforme Skywalk, možete se popeti uspinjačom, 360 metara iznad krovova grada, na planinu (20 € povratno) ili se penjati uzbrdo otprilike jedan sat.

Zanimljivost je i da se prvi poznati rudnik soli na svetu nalazi upravo ovde. Ovde je 1734. otkrivena mumija od soli, ali i najduži drveni tobogan u Evropi, od 64 metra (sve to je pod zemljom). Osim toga, da biste došli do rudnika soli, koji je visok 1030 metara, moraćete uzeti žičaru ili uspinjaču, a oba pružaju prekrasan pogled na okolne Alpe.

No mnogi žele posetiti ovaj grad pa zna biti gužva, posebno leti. Kako piše Forbes, ovaj grad privlači više od milion turista svake godine. Upravo zbog te popularnosti grad se bori s prekomernim turizmom pa je uveo dnevna ograničenja broja autobusa i automobila koji mogu ući u grad.

Ako želite da izbegnete gužve, najbolje ga je posetiti izvan sezone, u jesen ili zimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu