Foto: Shutterstock/Pawel Kazmierczak
Foto: Shutterstock/Pawel Kazmierczak

Nestvarna lepota: 5 neverovatnih mesta u Španiji za koja niste čuli VIDEO

Podeli

Španija je puna fantastičnih mesta koja samo čekaju da budu istražena.

Sa šarmantnim selima, zadivljujućim prirodnim čudima, drevnom istorijom i fantastičnom hranom, ova raznolika i prelepa zemlja ima ponešto za svakoga. Naravno, prvo vam na pamet padaju Barselona, Madrid, Sevilja, a možda i Valensija, ali daleko od velikih gradova postoje neka posebna španska mesta, poznata samo lokalnom stanovništvu i strastvenim putnicima.

Kadiz

Kadiz je zaista skriveni dragulj Andaluzije. Nije toliko poznat kao Sevilja, Granada ili Malaga, ali je savršen grad za jednodnevni izlet ili posetu vikendom ako ste na jugu Španije.

Poznat je po prelepim plažama, istorijskim znamenitostima i kulturnoj sceni, a ujedno je i jedan od najstarijih gradova u zapadnoj Evropi. Osnovali su ga Feničani pre tri hiljade godina, a ovde su se naselili i Rimljani.Istorijski centar Kadiza je lavirint uskih ulica, živopisnih zgrada i šarmantnih trgova sa drvoredima. Možete provesti sate lutajući i otkrivajući skrivene kutke, istorijske znamenitosti i lokalne prodavnice.

Posetite Mercado Central, užurbanu zatvorenu pijacu koja je odlično mesto za probanje lokalnih morskih plodova i upijanje atmosfere. Obavezno probajte neke od lokalnih specijaliteta, poput pečene ribe, škampa i lignji. Takođe, grad je okružen kilometrima peščanih plaža, savršenih za kupanje, sunčanje i vodene sportove.

Canillas de Aceituno

Malo selo Canillas de Aceituno, koje putnici često zanemaruju, nalazi se u južnom delu Andaluzije u podnožju planinskog lanca Sijera de Tejeda, što ga čini savršenom destinacijom za ljubitelje prirode. Samo selo ima uske ulice oivičene belim kućama i ukrašene šarenim cvećem, što doprinosi šarmantnom i tradicionalnom osećaju.

Posetioci mogu da istraže istorijske znamenitosti, uključujući crkvu Nuestra Senora del Rosario iz 16. veka i maurski zamak Bentomiz, koji datira iz 9. veka. "Zgodni“ glavni trg savršen je za doručak uz kafu i špansku tostadu ili piće i tapas nakon pešačenja, a selo je poznato po svojoj ukusnoj kuhinji, uključujući tradicionalna španska jela kao što je paelja.

Siurana je prelepo i istorijsko selo koje se nalazi u provinciji Taragona, u španskom regionu Katalonije. Selo je jedno od najlepših u Kataloniji, smešteno na stenovitom brdu, sa prelepim pogledom na okolni pejzaž.

Vožnja do sela sigurno će biti jedan od vrhunaca vaše posete: dugačko je oko sedam kilometara, sa strmim padinama i spektakularnim panoramama iznad njih. U malom selu Siurana se nalazi 30 kuća, pet barova i restorana, dva hotela, maurski zamak izgrađen 800. godine i jednostavna romanička crkva Santa Marija iz 12. veka.

Posetioci Siurane mogu da istraže uske kaldrmisane ulice sela i istorijske znamenitosti, uključujući čuveni Pont de l'Estrelisija, zadivljujući romanički most koji se proteže preko obližnje reke. Ovo područje je takođe atrakcija za ljubitelje prirode, sa brojnim mogućnostima za planinarenje i penjanje u obližnjem Parku prirode Montsant.

Kalelja de Palafrugel u provinciji Đirona je jedno od najlepših sela na Kosta Bravi i savršeno mesto za uživanje u miru i tišini autentičnog, starog ribarskog sela. U gradu se nalazi i botanička bašta Cap Roig, koja posetiocima nudi priliku da se dive širokom izboru biljaka i cveća u zadivljujućem okruženju sa pogledom na more.

Provedite neko vreme opuštajući se na pesku, plivajući u čistoj vodi i sunčajući se na plažama El Golfet, Canadell ili Port Bo. Kalelja de Palafrugell je odlično mesto za uživanje u nekim od najboljih restorana i kafića u regionu Kosta Brave, a poznata je po odličnim morskim plodovima i ukusnoj tradicionalnoj kuhinji.

Moraira je živopisni primorski grad na jugoistoku Španije i jedan je od najnetaknutijih na Kosta Blanci sa skoro deset kilometara prelepe obale okružene planinama i vinogradima. Ovo je vrsta male destinacije na moru o kojoj sanjate za odmor na moru. Sa predivnim plažama i umerenom klimom, koja nikada nije prevruća, čak ni usred leta, Moraira se nalazi na prelepom planinskom vrhu Kosta Blanke.

Vremenom je grad iz malog ribarskog sela prerastao u destinaciju za odmor i penzionisanje, a da nije izgubio svoj šarm i karakter. Centar grada je magičan sa svojim uskim ulicama, belim kućama i istorijskim zamkom. Prošetajte ulicama, posetite zamak i uživajte u mirnoj atmosferi. Sa preko 320 sunčanih dana svake godine, Moraira je poznata po svojoj prirodnoj lepoti i dobro je pozicionirana za istraživanje drugih popularnih atrakcija u regionu, uključujući obližnji grad Havea i zadivljujuću stenu Kalpe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu