Foto: Shutterstock/Sagittarius Pro
Foto: Shutterstock/Sagittarius Pro

10 misterija o Bermudskom trouglu koje niko ne može da objasni

Podeli

Bermudski trougao je jedna od najvećih misterija modernog doba.

Nazivaju ga i Đavolji trougao, a nalazi se u severnom delu Atlantskog okeana, između Bermuda, Floride i Portorika.

1. Najmanje hiljade života je izgubljeno u Bermudskom trouglu u poslednjih sto godina. U proseku, svake godine nestanu četiri aviona i dvadeset brodova u toj oblasti, nazvanoj po Vinsentu Gadisu u članku iz 1964. godine.

2. Za nestanak letelica i brodova "krivi“ su napadi vanzemaljskih bića ili prisustvo izgubljene Atlantide na morskom dnu, kao i gas metan. Međutim, mnogi veruju da su misteriozni nestanci proizvod vrtloga nastalog mešanjem toplih i hladnih okeanskih struja u tom području.

3. Prva osoba koja je pisala o Bermudskom trouglu bio je Kristifor Kolumbo. U svom dnevniku 8. oktobra 1492. godine zapisao je da je brodski kompas prestao da radi na tom području, a tri dana kasnije primetio je vatrenu loptu na nebu.

4. Bermudski trougao pokriva površinu od 1.140 kvadratnih kilometara u severnom delu Atlantskog okeana između Bermuda, Floride i Portorika. Međutim, njene granice nisu fiksne, pa se neobični događaji dešavaju i van ovih granica.

5. Unutar Bermudskog trougla, odnosno na ostrvu Andros, američka vlada je postavila Atlantic Undersea Test and Evaluation Center, gde američka mornarica testira svoje podmornice, sonare i oružje. Mnogi teoretičari zavere veruju da je to zapravo nautička zona 51.

6. U Bermudskom trouglu ljudi su doživeli takozvanu elektronsku maglu. Pilot Brus Gernon tvrdi da je izgubio 28 minuta putujući kroz tu oblast. Avion je nestao sa radara i pojavio se u Majamiju oko pola sata kasnije.7. Jedan od najpoznatijih nestanaka aviona u istoriji Bermudskog trougla dogodio se 1945. godine. Pet torpednih bombardera američke vojske Avenger sa 14 članova posade letelo je iz Fort Loderdejla na Floridi do ostrva Bimini. 90 minuta nakon poletanja, operateri su dobili signal da kompas letelice ne radi. Nakon toga, sva komunikacija je izgubljena. Letelica nikada nije pronađena, kao ni tri aviona koja su išla u misiju spasavanja.

8. Poznato je da kompasi pokazuju magnetni, a ne pravi geografski sever Zemlje. Ali Bermudski trougao je jedno od retkih mesta gde je situacija obrnuta, stvarajući konfuziju za mnoge brodove i avione u tom području.

9. Jedna od najvećih tragedija na tom području dogodila se u martu 1918. godine, kada je nestao 165 metara dugačak teretni brod USS Ciclops, koji je prevozio 306 članova posade i deset hiljada tona mangana. Brod je potonuo negde između Barbadosa i zaliva Česapik, a olupina nikada nije pronađena. Ista sudbina zadesila je dva sestrinska broda koja su 1941. godine prošla sličnim putem.

10. Bermudski trougao nije jedinstven po neobjašnjivim nestancima brodova i aviona. U Tihom okeanu, uz obalu Japana, nalazi se Zmajev trougao (poznat i kao Đavolje more), u kome je tokom dve godine pedesetih godina prošlog veka nestalo oko 700 mornara, pa je područje proglašeno kao ratna zona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu