Foto: Ashley Whitworth/Shutterstock
Foto: Ashley Whitworth/Shutterstock

Najviši kameni toranj na svetu: Dvostruko veći od Ajfelovog VIDEO

Podeli

Australijski Mont Everest visok je skoro kao dva Ajfelova tornja, a o osvajanju njegovog vrha sanjaju ljudi sa svih strana sveta

Najviši kameni toranj na svetu izgleda poput kakve tačkice u Tasmanovom moru, na "ivici" Tihog okena između istočne obale Australije i ostrva Tasmanije na zapadu, Novog Zelanda, Norfolka i Nove Kaledonije na istoku.

Oni koji su se s njime susreli gotovo da nisu mogli da poveruju koliko je ogroman. Sa svojih 562 metra koji izviru iz velikog plavetnila, Balova piramida čini se kao da dodiruje oblake.

Gotovo dvostruko veći od Ajfelovog tornja, taj se kameni starac nalazi oko 700 kilometara severoistočno od Sidneja. Piramida je zapravo ugašeni vulkan kojem je samo vrh ostao iznad vode, a poslednji put je bio aktivan pre sedam miliona godina.

Otada se oko njega igraju ptice, ribe, kao i druga morska bića, a privlači i pažnju moreplovaca, pilota, kao i penjača koji sanjaju o tome da se popnu do vrha. Prvi čovek za kojeg se zna da je ugledao taj golemi toranj bio je Henri Bal, koji ga je jasno, nazvao po sebi. Henri je 1788. prolazio s brodom Suplaj, prevozeći doseljenike na Norfolk.

Oko 20 kilometara od piramide nalazi se ostrvo Lord Hau, s kojeg čamci neretko kreću prema Balovoj piramidi kako bi se divili nestvarnoj veličini tog australijskog Everesta. Tek su retki penjači uspeli da se izbore s jakim talasima, kako bi se popeli na vrh piramide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu