Foto: Mitotico/Shutterstock
Foto: Mitotico/Shutterstock

U ovom gradu je sloboda najvažnija: Tu je i kralj našao utočište

Podeli

Jedno od omiljenih mesta za letovanje u južnom delu Engleske, Brajton je čak dobio i kraljevski pečat odobrenja kao mesto za hedonizam i izbegavanje društvenih ograničenja.

Engleski grad u kome čovek može da se čudno obuče i da bude siguran da ga niko neće zbog toga sumnjivo gledati nalazi se južno od Londona. Jedno od omiljenih mesta za letovanje u južnom delu Engleske, Brajton je čak dobio i kraljevski pečat odobrenja kao mesto za hedonizam i izbegavanje društvenih ograničenja. Od tada datira njegova ležernost, koja ga prati i danas.

Ovde se svake godine organizuje i čuvena "Brighton Naked Bike Ride", koja okuplja entuzijaste željne "gole bajk vožnje".

Još od 18. veka Brajton je stecište za ljude koji se ne uklapaju u opštedruštvene norme. Danas se to odnosi i na pripadnike LGBT populacije, ali i ljubitelje kreativnog i neobičnog izražavanja, koji nisu pristalice radnog vremena "od devet do pet" i svih onih normi koje nameće globalno društvo.

Među njima je najpre princ regent, a potom britanski kralj Džordž IV koji važi za naistaknutijeg "autsajdera" tog perioda, navodi BBC . Bio je poznat pod nadimkom "Prinny".

Pobegavši iz zagušljive prestonice, on je u Brajtonu uživao u različitim aktivnostima od 80-ih godina 18. veka, pomažući na taj način da grad izbije na takav glas.

Takođe je ostao upamćen i po gradnji Kraljevskog paviljona, zdanja specifične arhitekture, budući da ga krasi kombinacija minareta i kupola. Ne samo da je Kraljevski paviljnon specifičan spolja, nego i iznutra, a u njemu se prepliću uticaji raznih arhitektura.

A zapravo je ideja doktora iz Saseksa po imenu Ričard Rasel dovela je do toga da Brajton postane poznat kao jedno od omiljenih letovališta. On je, naime, 1750. godine plasirao ideju kupanja u moru, kao svojevrsnog leka. Tako su svi pohrlili u ovaj grad, ne bi li osetili blagodeti morske vode.

Više od dva veka Brajton je funkcionisao kao mesto gde je moguće kršiti društvene norme i ponašati se sasvim slobodno. U ovaj grad su mahom dolazili i dolaze ljudi koji su se bunili protiv uspostavljenih društvenih normi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu