Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Šta sve možete dobiti besplatno na letu, a niko vam nije rekao

Podeli

Jeste li znali da u ekonomskoj klasi uz kafu i grickalice na kratkim letovima ili ručak na onim dužim možete još ponešto dobiti besplatno?

Otkad su niskobudžetne avionske kompanije preuzele veliki deo neba i otkad za putovanja koja su nekad bila putovanja života možemo kupiti kartu za tek nekoliko evra, luksuz koji smo prie povezivali s letenjem ispuvao se kao i cena avionske karte. Naravno, ako govorimo o ekonomskoj klasi, jer business-klasa i dalje zadržava svoj standard udobnosti.

Puno stvari koje se odnose na udobnost putnika razlikuje se od kompanije do kompanije i većina će ih zavisiti od unutrašnje poslovne politike. Kod nekih avioprevoznika određene stvari jednostavno neće biti dostupne na letu, ali ako vam nešto treba, ne ustručavajte se pitati jer drugačije i ne možete saznati što vam je još na raspolaganju, a nisu vam ponudili.

Za www.travelandleisure.com nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete zatražiti na letu kada letite ekonomskom klasom – i dobiti besplatno. Naravno, više toga dostupno je na prekookeanskim letovima u odnosu kontinentalne. Ali i kad letite ekonomskom klasom, možete dobiti više od onoga čime vas ponude, samo morate da pitate.

Kompleti za udobnost

Na dugim letovima svim će putnicima biti podeljene kozmetičke torbice s putnim papučama, maskom za spavanje, četkicom za zube, čepićima za uši. U tim kompletima nećete naći luksuzne kreme za ruke i druge artikle koji će biti podeljeni putnicima prve klase, ali i ovi će vam dobro doći na dugom letu.

Flaširana voda

Na svakom letu uvek možete zatražiti i dobiti besplatno čašu vode, a vrlo verovatno možete dobiti i čitavu bocu vode. Hoćete li je dobiti na kraju uvek zavisi o zalihama na letu, ali nema razloga da ne pitate.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ćebad i jastuci

Ćebe takođe možete uvek zatražiti kada letite avionom, bez obzira na dužinu leta. Temperatura u avionu zna biti vrlo niska, zato su ćebad uvek spremna ako je nekome hladno. Ako letite noćnim letom, možete tražiti i jastuk.

Pribor za prvu pomoć

Svi komercijalni avioni moraju biti opremljeni setovima prve pomoći koji sadrže osnovo - zavoje, gaze i antiseptičke maramice i sredstva za ispiranje rana. Ako vam se dogodi nezgoda na letu, samo obavestite stjuardesu i ona će vam doneti ono što vam treba.

Lekovi

Možete zatražiti i lekove za razna stanja, od bolova i temperature do dijareje. Naravno, putna apoteka u avionu neće sadržavati retke lekove i one koji se izdaju na recept, ali slobodno možete zatražiti od stjuardese tabletu protiv glavobolje koja vas muči otkad ste poleleli, ne morate trpeti do sletanja.

Slušalice

Ako letite ekonomskom klasom, i slušalice će odgovarati kvalitetom. Neće biti one koje izoliraju spoljnu buku kao u poslovnoj klasi, ali dobro će vam doći pogotovo ako su vaše privatne slušalice nekompatibilne s uređajima u avionu koji će vas zabavljati tokom leta.

Knjige ili bojanke za djecu

Neke aviokompanije imaju knjige za decu koje će ih zabavljati tokom leta. Za ovo nema pravila, pa je najbolje da pitate – izgubiti ne možete ništa, a možete uživati u mirnijem letu ako vašeg mališana uspava nova priča ili pak uživati u filmu dok je on zabavljen bojenjem.

Dodatne grickalice ili još jedno piće

Na kratkim letovima obično se ne služi čitav obrok, nego samo grickalice. Ali ako ste još gladni ili ako su vam one taman otvorile apetit, pitajte stjuardese možete li dobiti još jedan paket. Ne znači da ćete uvek dobiti, ovo se takođe razlikovati od kompanije do kompanije, ali ko pita, možda dobije repete.
Pića koja dobijate na letu - a da ih ne tražite - obično su besplatna, pa kad tražite nešto ekstra, provetite za svaki slučaj plaća li se, da ne bi bilo neugodnih iznenađenja jednom kad ste već posluženi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu