Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Najbolje čuvana tajna Italije

Podeli

Planine ovog regiona, kanjoni, plaže i lagune čine ga jednim od najlepših i najdramatičnijih pejzaža u Italiji. Međutim, malo ko zna za to, uključujući i same Italijane. Friuli je zaista jedna od najbolje čuvanih tajni ne samo Italije, već i Evrope, i pravo pitanje je do kad će to biti tako

Region Friuli Venezia Giulia u Italiji se proteže od snegom prekrivenih alpskih krajeva Dolomita do osunčanih voda severnog Jadrana. Tu gotovo da nikad nema gužvi, turisti skoro da i ne znaju da postoji. Zašto je Friuli regija do danas ostala manje poznata Italija kod turista?

Možda zato što je regija na severoistoku zemlje ušuškana između granica sa Slovenijom i Austrijom. Možda možda zbog istorije, taj deo zemlje je oduvek bio na meti raznih osvajača. A možda zbog mnogih jezika kojima govori lokalno stanovništvo, zbog čega se čini da i ne pripada Italiji. Međutim, meštani kažu da je to velika greška.

Za razliku od drugih italijanskih regiona, on se ne reklamira i ne promoviše, i još uvek je daleko od masovnog turizma. Kako meštani vole da kažu, njihova realnost je malih dimenzija, niša koju putnici treba da otkrivaju malo po malo. On je sačinjen od konstelacije predivnih malih gradova i različitih tradicija.

Gordi Dolomiti

Jedna od najvećih prednosti regije je pejzaž. U regionu ima čak 13 prirodnih rezervata i parkova prirode. Tu se uživa u prirodi, vožnji biciklom, u planinarenju ili kajakingu duž planinskih izvora i kamenih tunela. Aktivnosti na otvorenom odvijaju se tokom cele godine. Toplije vreme donosi letenje zmajem, jedrenje i penjanje po stenama. Zimi nudi skijanje i sanjkanje u zgodnim odmaralištima kao što su Tarvisio, Tolmezzo i Piancavallo.

Zelene doline Friuli regiona okružene su alpskim vrhovima sa kojih se pruža pogled sve do obale. Na prostranim kraškim platoima u podnožju brda nižu se lavirinti pećina, klisura i kanjona sa slapovima i brzim rekama. Tu je i očaravajuća Grotta Gigante ili Divovska pećina, jedna od najvećih pećina sveta koja je otvorena za turiste.

Friuli region je takođe pogodan i za sunčanje. Ostrvski grad Grado u laguni, koji liči na minijaturnu Veneciju, nudi dosta izbora u letnjem periodu godine, a tu je i Lignano Sabbiadoro, dugo poluostrvo sa zlatnim plažama. Ipak, glavni grad i najveći u regionu Trst je i najposećeniji.

Trst je destinacija za sebe. Među turistima je poznat i kao italijanski mali Beč jer se njegovo austrougarsko nasleđe odražava u veličanstvenoj arhitekturi i dekadentnom nasleđu sa kraja prošlog veka.

Region je takođe poznat i po odličnim vinima i vinskoj kulturi, i jako ukusnoj hrani. Italijani kuhinju ovog kraja nazivaju mare e monti (more i planine), jer kombinuje najbolje od svega. Gastronimija je podjednako spektakularna kao i krajolik.

Budući da se nalazi u našoj blizini, zaista je prava šteta ne posetiti ovaj deo Italije. Sadržaja ima jako puno, za sva godišnja doba i za sve uzraste, i ništa posebno ne treba izdvajati. Neka vas put nanese tamo, pa u skladu sa prirodom i ljubaznim meštanima odlučite šta želite da iskusite i vidite. Jedno je sigurno, uživanje je zagarantovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu