Gradi se prvi šumski grad na svetu: U mestu koje je najpogođenije smogom

Podeli

U Kineskom gradu Liuzhouu već godinama se gradi "prvi šumski grad na svetu". Na ovom projektu radi milanski arhitekta Stefano Boeri sa svojim timom koji i inače razvijaju zelene projekte širom sveta kako bi promenili izgled i poimanje gradskog života. Liuzhou je jedan od gradova sveta koji je najviše pogođen smogom, stoga je odabran za ovaj projekt.

Grad će biti potpuno održiv i koristiće se obnovljivim izvorima energije, a protezaće se na neverovatnih 432 hektara guste šume uz reku Liujiang, u severnom delu Liuzhoua. Grad će sam po sebi imati sve što jedan moderan, urbani grad ima - komercijalne zone, stambena naselja, rekreacijske prostore, bolnicu te dve škole. Biće povezan s Liuzhouom brzom železničkom linijom.

Prema pisanju Euro Newsa, plan je da se u ovaj grad po završetku gradnje naseli oko 30.000 osoba te da bude 40.000 vrsta stabala i milion biljaka koji zajedno mogu apsorbirati čak 10.000 tona ugljenik dioksida. Ideja je pomoći u poboljšanju kvaliteta vazduha.

Budući da je projekt još u fazi izgradnje, dostupni su samo nacrti na službenoj web stranici arhitekta, ali po drugim šumskim naseljima koje je ovaj tim odradio možemo samo zamisliti koliko čarobno će izgledati prvi šumski grad na svetu.

Italijanski arhitekta već je sagradio Easyhome Huanggang Vertical Forest City Complex koji se prostire na 4.54 hektara te uključuje dva stambena i tri komercijalna tornja. Huanggang je dom za više od 1.2 miliona ljudi, a nalazi se u provinciji Hubei, oko 70 kilometara istočno od Vuhana.

"Stanovnici stambenih tornjeva imaju priliku doživeti urbani prostor iz drugačije perspektive dok u potpunosti uživaju u udobnosti okruženja prirodom", rekao je Stefano Boeri. Biljke su odabrane među domaćim, neinvazivnim vrstama.

"Dizajn omogućuje izvrstan pogled na fasade okružene drvećem, poboljšavajući doživljaj zelenila s arhitektonskom dimenzijom", dodaje arhitekta. U nastavku možete pogledati kako izgledaju šumski projekti ovog arhitekta širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu