Foto:Shutterstock/Cenz07
Foto:Shutterstock/Cenz07

Najbolji restoran na svetu ne služi meso i ribu, a do njega morate peške

Podeli

Oko 200 kilometara od Rima čeka vas "Castel di Sangro", prelep istorijski grad u kome se nalazi jedan od najboljih restorana u Italiji.

Zapadno od Rima, na nadmorskoj visini od 800 metara, nalazi se "Castel di Sangro", mali grad u Abrucu, koji deluje kao vremeplov u srednjem veku. Civita, istorijski centar grada, krije ostatke zamka i utvrđenih kuća iz 16. veka. Ova istorijska četvrt nalazi se na najvišoj tački u gradu i idealna je polazna tačka za istraživanje. Ali sam grad i njegova okolina su savršeno mesto za one koji traže odmor od užurbanih rimskih ulica, prirode, istražujući istorijsku arhitekturu, šetnju živopisnim uličicama i, za mnoge, ono najvažnije - uživanje u vrhunskom kvalitetu hrane.

"Castel di Sangro" je najbolje otkriti peške jer najbolje upoznajete živopisne crkve, palate i istorijske građevine, ali je možda najpoznatije mesto u gradu nekadašnji manastir iz 16. veka, u kome se danas nalazi jedan od najboljih restorana na Civiti. Restoran Reale, sa čak tri Mišelinove zvezdice i prestižnom nagradom Gambero Rosso za najbolji italijanski restoran, mesto je vredno pažnje zahvaljujući virtuoznom kuvaru Niku Romitu, čija je gastronomska misija da redefiniše razumevanje italijanske kuhinje. Jedan od razloga zašto se Reale našao u medijima širom sveta je degustacioni meni, na kome nema ni mesa ni ribe.

U 14 vegetarijanskih jela, povrće kao što su karfiol, brokoli, cvekla, artičoke, luk i krompir igra glavnu ulogu. Iza jela jednostavnih naziva, kao što su krompir supa, gratinirani karfiol ili artičoka i ruzmarin, kriju se remek dela gastronomije. Cena ovakvog menija je 200 evra, ali možete naručiti i a la carte specijalitete poput pastrmke sa lovorom i bademima, jegulje sa limunom, belim lukom i čilijem, jagnjetine sa senfom i anisom ili goluba sa pistaćima.

"Kroz intenzivno istraživanje, često fokusirano na zanemarene sastojke i tehnike, Niko Romito je pionir u onome što on naziva italijanskom hranom sutrašnjice. Očekujte precizne tanjire minimalne prezentacije, ali oštrog ukusa. Karamela, slani limun i jabuka sede pored telećeg želea sa sušenim vrganje i tartufe, dok je granita sladića 'reimaginirana' sa sirćetom i belom čokoladom", piše "The World's Best 50 Restaurants", koji je ove godine Reale svrstao na 15. mesto među najboljim restoranima na svetu.

"Puštam da jela govore umesto mene i prenose direktnu, otvorenu i iskrenu poruku", naglašava kuvar Niko Romito, koji tanjirima otkriva svoju viziju evolucije kuhinje i uloge koju će hrana igrati u budućnosti, kada će kao on kaže da će održivost postati imperativ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu