Foto:Shutterstock/Milos Dumic
Foto:Shutterstock/Milos Dumic

Najkraća reka na svetu se nalazi u Srbiji? Tok joj je toliko kratak da je zovu Godina

Podeli

Reka Vrelo se nalazi na oko 13 kilometara od Bajine Bašte. Rečni tok ove reke je toliko kratak da ga meštani u šali zovu Godina.

Najkraća reka u Srbiji, verovatno jedna od najkraćih na svetu, nalazi sen na zapadu naše zemlje. Reka Vrelo, bistra i čista reka, sa magičnim vodopadom, jedan je najlepših prirodnih bisera Srbije. Dužina ove reke iznosi tačno 365 metara, zbog čega je meštani zovu još i Godina. Njen tok ima onoliko metara koliko jedna godina dana.

Vrelo nastaje od izvora reke Perućac na 234 metra nadmorske visine, u podnožju planine Tare. Reka je izuzetno hladna, prosečna temperatura vode u toku godine iznosi oko 10 stepeni Celzijusa. Na završetku svog putovanja, gde se uliva u Drinu, Vrelo se pretvara u predivan vodopad visine oko 10 metara.

Interesantno je navesti da najkraća reka u Srbiji ne menja svoj tok ni dužinu preko godine. Baš zbog toga u narodu postoji verovanje da mladi pre nego što stupe u brak treba da dođu na njenu obalu kako bi njihova ljubav zauvek ostala ista. Osim toga, veruje se da će svako ko prepešači njen tok biti srećan u životu, a još ako bacite novčić, možete očekivati da će se ispuniti zamišljena želja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu