Foto: Joao Paulo V Tinoco/shutterstock
Foto: Joao Paulo V Tinoco/shutterstock

Kako je Dižon ostao bez "Dižona"

Podeli

Od maja ove godine Francuska se suočila sa opštom nestašicom Dižon senfa. Nestašica je podstakla putnike da sa svojih putovanja u šali rečeno "krijumčare" u zemlju Dižon senf, nacionalni ponos bez kog francuska kuhinja nije kompletna.

Sveprisutan na francuskim stolovima, Dižon senf je napravljen kombinacijom smeđih semenki slačice sa belim vinom i začinima. Radi se o proizvodu koji predstavlja gastronomskom kontrapunktu bogatim, izdašnim jelima zahvaljujući svojoj kiselosti i toplini. Savršen je dodatak uz pečenu piletinu sa hrskavom kožom, idealan način za dekorisanje jednostavnog sendviča od šunke i maslaca. Osim toga, neophodan je sastojak domaćeg majoneza.

To što je začin toliko popularan u francuskom regionu Burgundiji, čiji je Dižon glavni grad, Francuzi mogu zahvaliti zajedničkoj saradnji semena slačice i poznatih vina u tom regionu. Monasi su vekovima pravili senf na ovaj način, a 1752. godine veza između Dižona i senfa za zapečaćena. Zahvaljujući Jeanu Naigeonu, koji je seme slačice spojio ne sa sićetom ili vinom, već sa sokom nezrelog grožđa.

Dižon senf se izdvaja od ostalih na tržištu svojim suptilnim, uravnoteženim ukusom. Sadrži više topline od američkog žutog senfa, ali je manje oštar od kineskog ili bavarskog senfa. On spaja oštrinu semena slačice sa prijatnom kiselinom lokalnog burgundijskog soka ili u većini savremenih iteracija, belog vina.

Da li je Dižon senf napustio Francusku?

Foto: 5PH/shutterstock
Foto: 5PH/shutterstock

Nakon što su farmeri napustili proizvodnju senfa zbog isplativijih useva pre nekoliko decenija, preostali proizvođači počeli su da uvoze seme slačice iz ostalih zemlalja. Njihove potrebe uglavnom je podmirivala Kanada, koja proizvodi oko 80% svetskih zaliha. Međutim, poslednjih godina slačice uzgojene u Kanadi takođe ima sve manje zbog loših vremenskih uslova.

Iako nestašica nije prouzrokovana ruskom invazijom na Ukrajinu, ona je dodatno pogoršana utičući loše na preostale proizvođače Dižon senfa iz Dižona. Umesto smeđeg semena potrebnog za Dižon, Ukrajina uglavnom proizvodi belu sortu koja se koristi za engleski žuti senf.

Sve to je bacilo novo svetlo na neslaganje između naziva "Dižon senf" i mesta gdje se proizvodi. Uostalom, za razliku od šampanjca," Dižon" u senfu iz Dižona odnosi se na određeni recept, a ne na zaštićeno geografsko poreklo proizvoda. Ne postoje definisana pravila koja zadržavaju pravo na proizvodnju "originalnog" Dižon senfa, možete ga napraviti bilo gde u svetu. To se uostalom i radi.

Dok se Dižon senf verovatno više nikada neće odnositi na istinski lokalni proizvod, čini se da je je standardizovanje oznake "Moutarde de Bourgogne" vezane za ovaj senf najbolji potez. Ova oznaka potvrđuje se senf proizvodi u regiji Burgundije sa burgundskim semenkama slačice i burgundskim vinom. Na taj način će senf biti kao nekada, omiljeni začin na stolu, a ime Dižon će morati da podele sa celim svetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu