Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kroz norveški krajolik jednom od najlepših železnica u svetu

Podeli

Vozili smo se Bergenskom železnicom, jednom od najlepših pruga u svetu, koja spaja Oslo i Bergen.

Bergenska železnica je najviša pruga severa Evrope. Proteže se fascinantnim predelima juga Norveške, spajajući prestonicu Oslo sa drugim po veličini gradom Bergenom, smeštenim na jugozapadu zemlje.

Tih oko 500 kilometara provešće vas kroz predele nestvarne lepote šuma, jezera, fjordova, rečnih brzaka, snegom prekrivenih planinskih visoravni.

Tokom gotovo sedam sati puta nećete moći da odvojite pogled od prozora, koji vas, u zavisnosti od doba godine, u samo jednoj vožnji može provesti kroz sva četiri godišnja doba i kaleidoskop svih mogućih boja koje priroda ume da podari.

Železnica ima 180 tunela i 22 stanice.

Lonely planet je ovu trasu proglasio jednom od najlepših u svetu.

Već više od jednog veka Bergenska železnica je spona između istoka i zapada Norveške. Iako je zvanično otvorena 1909. godine, planovi za izgradnju datiraju iz 1871. U izgradnji je učestvovalo više od 2.400 radnika.

Poseban inženjerski izazov predstavljala je trasa od stotinak kilometara kroz visoke planine između Mjelfjela i Geila.

Mašinovođe na ovoj ruti imaju običaj da kažu da imaju kancelariju s najlepšim pogledom na svetu.

Napuštajući Oslo i obližnje živopisne uvale razuđenog Oslo fjorda, načičkane brodićima i jedrenjacima, pruga vodi kroz nizine preko Askera i Dramena, pre nego što dopre do šumama prekrivenih idiličnih brdovitih predela, koji podsećaju na alpske.

Odatle će se, u zavisnosti od vremenskih prilika, kroz prozore smenjivati zadivljujući pejzaži, od suncem okupanih jezera i ostrvaca sa raštrkanim tipičnim norveškim drvenim kućicama, koje se ogledaju u bistroj vodi, preko dramatičnih rečnih brzaka i vodopada, usečenih u planinske masive, do magličastih obrisa sivozelenih fjordova, čiji se vrhovi gube u spuštenim kišnim oblacima.

Na putu od Osla do Bergena pruga prolazi i preko surovo lepe najviše evropske visoravni, Hardangervida. Najviša tačka pruge je stanica Finse na 1222 metra nadmorske visine.

Većina turista, koja ima bar dva-tri dana na raspolaganju za istraživanje ove oblasti, u stanici Mirdal preseda na starinski voz Flamsbana, koji vodi na nezaboravno putovanje živopisnim pejzažima do Flama (ili po norveškom izgovoru približnije Floma), gradića na obali Narejfjorda, jednog od najlepših fjordova, pod zaštitom Uneska.

Odatle se najčešće otiskuju na krstarenje ovom vodenom lepotom.

Moguće je iskrcati se i u Vosu, koji mnogi zovu adrenalinskom prestonicom Norveške, zbog brojnih sportskih aktivnosti kojima u ovom gradiću možete da se bavite, od splavarenja rečnim brzacima, vožnje gondolom i skakanja s padobranom sa obližnje planine, do „uobičajenih“ skijanja, planinarenja ili vožnje planinskim biciklima.

Oni koji, poput nas, nisu imali vremena za sav taj luksuz, zadovoljiće se i nezaboravnim boravkom u Bergenu, trgovačkom gradu i najvećoj norveškoj luci.

Ovaj grad, smešten na sedam brda, čiji zeleni vrhovi preteći streme ka nebu, pružiće vam priliku da zaokružite utiske sa putovanja koje vam je omogućilo da iskusite sve dramatične kontraste norveške prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu