Foto:Shutterstock/Noah Sauve
Foto:Shutterstock/Noah Sauve

Zvuči bizarno, ali nije bez razloga; Kalifornijski sud odobrio novi zakon

Podeli

Država Kalifornija je uvela novi zakon, pod kojim pčele smatra ribama. "Pčele su ribe", država Kalifornija, 2022. godine. Tako bi glasio mudri zakon kojeg bi arheolozi za hiljadu godina iskopali na zapadnoj obali SAD-a.

Zvuči bizarno, ali nije bez razloga. Kalifornijski sud presudio je ovog leta da se pčele pod određenim okolnostima zakonski mogu smatrati ribom. Naime, njihov Zakon o ugroženim vrstama osmišljen je da zaštiti domaće vrste i podvrste ptica, sisara, riba, vodozemaca, gmizavaca ili biljaka.

Beskičmenjaci su svoj legalni krov nad glavom našli u kategoriji riba. I to je bilo u redu sve dok su zaista bile ribe. Međutim, prvi problem je nastao još 2018. godine kada je nekoliko grupa pokrenulo peticiju da se četiri vrste bumbara stave na listu ugroženih vrsta.

Vrhovni sud okruga Sakramento je potom podsetio da se "beskičmenjaci" u ovoj definiciji odnose samo na morske beskičmenjake, ali ne i na insekte.

Posle višegodišnje borbe, organizacije za zaštitu životne sredine ostvarile su značajnu pobedu: bumbari i pčele su sada prepoznate kao ugrožene, konačno zaštićene zakonom, a znamo koliko su važne za očuvanje planete. Čak i ako bi to značilo da su u tom smislu okarakterisani kao.. ribe.

Nespretna formulacija, koja je pčele trebalo da uvrsti u istu kategoriju zaštite kao i ribe – a ne da pčele zamenjuje ribom – izazvala je smeh i nevericu na društvenim mrežama.

"Više me ništa ne iznenađuje u Kaliforniji", "Nikada više neću jesti riblje filete u Kaliforniji", "U kojim vremenima živimo", "Pošaljite doktora da vidi da li je Kalifornija dobro", "Zvuči suludo, ali ima smisla "... Ovo su samo neki od komentara koji su preplavili članke na internetu.

U svakom slučaju, neka se dobro završi, rekli bi neki, dok bi ostatak sveta bio zbunjen pokušavajući da shvati šta su upravo čuli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu