Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Čuvena baltička Venecija, dom najukusnije štrudle sa jabukama VIDEO

Podeli

Libek je kralj svih hanzeatskih gradova, osnovan davne 1143. godine. To je prvi zapadni grad na obali Baltika. Srednjovekovni ambijent i istorijske i kulturne atrakcije i danas dominiraju predivnim gradskim krajolikom i podsećaju na slavnu prošlost grada. To je grad kakav bismo i očekivali od stare dame Nemačke.

Libek je u narodu poznat kao baltička Venecija, i oduvek je bio poseban. To je grad koji je dugo nosio titulu jednog od najslavnijih ranih sedišta globalne trgovine. Okružen vodom, stari grad sa svojih sedam tornjeva i pet glavnih crkava svedočanstvo je o 1.000 godina bogate istorije.

Upravo zbog toga Libek se nalazi na listi Uneskove svetske baštine. Sve gradske znamenitosti, gotičke, renesansne, barokne i klasične građevine, uske ulice i trgovi, crkve i samostani, trgovačke kuće i utvrđenja čine izuzetnu celinu.

Neverovatan primer gotičke arhitekture od opeke je i crkva Svete Marije, koja ima najviši svod napravljen od tog materijala na svetu. Samo nekoliko koraka dalje nalazi se moderna koncertna i kongresna dvorana Muk, glavno mesto grada za sve manifestacije.

Druge značajne građevine u starom gradu uključuju gradsku kuću, samostan dvorca, Trg Koberg i četvrt između crkve Svetog Petra i katedrale. Grad je zaista pun znamenitosti i teško je izdvojiti bilo šta.

Srednjovekovni Libek je savršeno mesto za šetnju i istraživanje. Nakon toga, obavezno odmor treba potražiti u gradskim restoranima, pivnicama i klubovima, ako želite dobar provod.

Od gurmanluka, obavezno treba probati jagnjetinu sa speclama i višnjama, kao i najukusniju štrudlu sa jabukama.

Istorija i marcipan

Postoji pregršt teorija kako je nastala poslastica po kojoj je Libek inače i poznat.

Marcipan, koji izvorno potiče iz ovog grada, prema predanju nastao je iz nužde. Najprihvaćenija teorija kaže da je 1407. godine nastala glad, jer je zavladala nestašica žitarica.

Narod je imao velike zalihe badema, pa su vlasti naredile pekarima da peku hleb koristeći bademe. Nekad je postojalo mnogo zanatskih proizvođača marcipana, i sve o ovoj poslastici je najbolje saznati u muzeju marcipana. Ulaz se ne naplaćuje.

Do Libeka se lako i brzo stiže, postoji odlična putna infrastruktura. Iako se nalazi na krajnjem severu zemlje, ovaj grad treba posetiti, jer nudi zaista mnoštvo sadržaja turistima. Kad se nađete u gradu, predlažemo da besciljno lutate ulicama i prepustite da vas ova divna baltička Venecija sama vodi…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu