Foto:Shutterstock/Katja Tsvetkova
Foto:Shutterstock/Katja Tsvetkova

Pleme u kojem se živi do 120. godine, opstaju pod surovim uslovima i imaju tajnu dugovečnosti

Podeli

U dolini reke Hunza u istoimenoj oblasti u Pakistanu živi jedan čestit i gord narod. Ovaj deo zemlje je u velikoj meri distanciran od sveta, njega od civilizacije dele oštre i visoke planine, najviše na svetu. Ovaj na prvi pogled beživotan i surov predeo je dom najzdravijem narodu na planeti.

Na samoj granici Indije i Pakistana nalazi se predeo koji nazivaju "oaza mladosti". U dolini reke Hunza živi skromnim životom jedan narod, tačnije pleme, koje je otkrilo koja je tajna zdravlja i dugovečnosti.

U plemenu Hunza životni vek stanovnika je u proseku od 110 do 120 godina. Oni se u suštini nikada ne razboljevaju i žive idealnim načinom života. Prema legendi, ovu malenu planinsku državu je osnovala grupa vojnika Aleksandra Velikog za vreme pohoda na Indiju. Oni su narodu ostavili u nasleđe strogu vojnu disciplinu, a narod se tako i odnosio prema životu, aksetski i vojnički.

Hunze žive u blizini čuvenog mesta gde se spajaju tri najveća planinska sistema u svetu, Himalaji, Karakorum i Hindu Kuš. Ovde se nalazi čak pet vrhova od ukupno četrnaest vrhova na planeti čija je nadmorska visina preko osam hiljada metara.

Tajna zdravlja i dugovečnosti

Ovaj narod živi jednostavno, u čemu je kako kažu i tajna dugovečnosti. Narod se kupa u ledenoj vodi, čak i na temperaturama ispod nule i vrlo su pokretni i agilni. Ovde žene od 40 godina izgledaju kao devojke, a žene od 65 godina rađaju decu. Od hrane se praktično sve jede sirovo, voće i povrće, a od ostalih proizvoda oni konzumiraju proklijale žitarice, ovčije sušeno meso i sir. Posebno su im važne kajsije koje ovde uspevaju, a njih jedu u svim mogućim oblicima.

Surovi uslovi života diktiraju sve, postoji period kada voće još nije zrelo, kada oni skoro ništa ne jedu, samo jednom dnevno piju napitak od suve kajsije. Ovaj post je kod njih uzdignut do religijskog iskustva i strogo se poštuje, a traje i do par meseci.

Osim toga, jedu prirodne proizvode, bez ikakve hemije i konzervansa, pripremljene tako da sačuvaju sve biološki vredne materije. Alkohol i slatkiše nemaju, a so se upotrebljava vrlo retko.

Dnevne rutine i obaveze su takođe izazov. Uglavnom se bave poljoprivredom i stočarstvom, a pored toga, na ovom stenovitom području moraju takođe da se brinu i o najosnovnijim potrebama. Nemaju tekuću vodu, moraju svakodnevno da lože, što zahteva odlazak u nabavku drva. Život je dosta zahtevan i iziskuje maksimum od svakog člana društva.

Dakle, tajna dugog života je uzdržavanje od hrane, redovan post, život u skladu sa zakonima prirode. Jednostavnost je ovde jedino pravilo, u oštrim uslovima ovaj gordi narod nema vremena da razmišlja previše, oni moraju da se bore za egzistenciju svakod dana bez izuzetka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu