Foto: depositphotos/ simonesimone
Foto: depositphotos/ simonesimone

Američki bloger o Dubrovniku: Lep i skup kao Njujork; "Jeo sam u Bosni mnogo jeftinije" VIDEO

Podeli

Digitalni nomad Džoni FD od 2008. godine putuje svetom, a svoja iskustva s putovanja deli sa pratiocima na društvenim mrežama i na Jutjub kanalu, na kojem ga prati gotovo 250.000 osoba.

Ovaj Amerikanac iz San Franciska u junu je posetio nekoliko zemalja na Balkanu, poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

U svojoj seriji na Jutjubu u kojoj predstavlja mesta koja je posetio u Hrvatskoj nizao je komplimente o Zadru, Šibeniku i Splitu, a kao fan serije "Igra prestola", nije mogao da odoli da ne poseti Dubrovnik. O popularnom turističkom gradu na Jadranu, međutim, ima vrlo oprečna mišljenja.

"Dubrovnik je predivan grad. Jedno je od onih mesta koja morate posetiti, a pogotovo zbog toga što su tu snimali Igru prestola", kaže Džoni FD u svojem videu po imenu "Dubrovnik, Croatia – Over priced & over crowded" (Dubrovnik, Hrvatska, preskup i pretrpan).

Džoni FD ističe da Dubrovnik ima svoju zanimljivu istoriju, ali da se o njoj može naučiti iz turističke ture koja traje oko 2,5 sati.

"Ostatak čine preskupi restorani, suvenirnice, gužve turista s kruzera i mladenci na bračnom putovanju. To je stvarno sve što tu ima", kaže ovaj jutjuber.

Cene kao u Njujorku

Da bi dokazao neke od svojih tvrdnji, otišao je po doručak u pekaru Holy Burek i odabrao burek s teletinom, koji se prodaje po ceni od oko 6 evra.

Ovaj mali komad hleba košta 6,42 dolara, s nevericom je istakao u videu. Ima dobar ukus, ali prošle nedelje jeo sam nešto slično u Bosni i Hercegovini za šest puta manju cenu.

Za ručak je seo u neki nasumični restoran u Dubrovniku, a obrok platio 40 dolara.

"Obrok je bio dosta dobar, ali ako naručite uz to čašu vina i desert, vrlo lako možete potrošiti 50, 60, 70 ili 80 dolara po osobi, što je vrlo skupo. Pogotovo jer se nalazimo u Hrvatskoj, na Balkanu, u bivšoj Jugoslaviji".

"Dubrovnik je skuplji i od Splita, a po cenama uporediv je sa Njujorkom, Havajima i Norveškom", kaže Džoni FD u svom videu. Svojim pratiocima preporučuje da svakako dođu da da posete, ali da na njega ne moraju da potroše više od jednog dana.

Dobre strane Dubrovnika

Jedna od dobrih stvari koje je pohvalio u Dubrovniku jeste činjenica da svi ugostiteljski objekti primaju kreditne kartice, ali odmah potom je ustanovio:

"Moraju da primaju kreditne kartice jer su stvari toliko skupe da niko ne nosi toliko gotovine sa sobom da plati što treba ovde."

Ali, onda je ušao u poslastičarnicu Gianni i sve zamerke su pale u vodu.

Zaboravite sve što sam vam rekao o Dubrovniku, ovde se isplati doći samo zbog sladoleda. Gianni ima najbolji sladoled koji sam jeo bilo gde na svetu, uključujući i Italiju.

Podijeljena mišljenja komentatora na YouTubeu

Otkako je objavio video na svom kanalu pre otprilike tri nedelje prikupio je oko 42.000 pregleda, ali i brojne komentare.

Goran se našalio te napisao: "Džoni, mislim da uveličavaš važnost Igre prestola za Dubrovnik. Dubrovnik je i pre 50 godina bio pun turista i jako skup."

"Za sve ljude koji se žale da je u Dubrovniku prevelika gužva. Šta ste očekivali? Kao da prošetate ispred Sagrada Familije u Barseloni usred jula... Dođite u Dubrovnik u martu i iskusite veliku razliku", napisao je Patrik.

Stjepan je istakao: "Dragi Džoni, Dubrovnik ima 10 puta više istorije nego cele Sjedinjene Američke Države. Sramota je kako pričaš o tome. Mislim da nisi želeo da budeš nepristojan, verovatno je u pitanju nedostatak znanja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18961 idi na stranu